Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

    Βρετανικές αμφιβολίες περί ιδιωτικοποιήσεων


    Όπως γράφει ο Βρετανικός τύπος

    Γκάρντιαν

    Στο κύριο άρθρο του ο Γκάρντιαν σχολιάζει ότι στην καρδιά της ελληνικής κρίσης χρέους βρίσκονται δύο μάχες που θα καθορίσουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και της ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια: η μία στην Αθήνα και η άλλη στη Φρανκφούρτη.

    Στην ελληνική πρωτεύουσα τίθενται δύο μεγάλα ερωτήματα, λέει η εφημερίδα. Κατά πρώτο, «πώς στο καλό θα μπορέσει ο κ. Παπανδρέου να πετύχει την πώληση περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ». Τονίζεται ότι τα πολλά λεφτά θα τα έφερναν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, για την πώληση των οποίων όμως υπάρχουν μεγάλες συνδικαλιστικές αντιδράσεις, που είχαν αποτρέψει την ιδιωτικοποίησή τους στο παρελθόν.

    Το δεύτερο ερώτημα είναι κατά πόσο ο πρωθυπουργός θα έχει τη στήριξη της κυβέρνησής τους και ακόμα πιο δύσκολα του κόμματός του στις νέες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων. Είναι ενδεικτικό, προσθέτει ο Γκάρντιαν, ότι μετά το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας δεν υπήρξε ανακοίνωση συμφωνίας από τα στελέχη της κυβέρνησης.

    Ο κύριος προβληματισμός αυτή τη στιγμή πάντως, συνεχίζει το άρθρο, επικεντρώνεται στην άλλη μάχη που γίνεται στη Φρανκφούρτη, λόγω της άρνησης της ΕΚΤ να συζητήσει την παραμικρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Την ίδια ώρα, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ακόμα και η Μέρκελ αναγνωρίζει την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

    Στην κατακλείδα του άρθρου ο Γκάρντιαν σχολιάζει ότι οι πολιτικοί αγνοούν την οικονομική πραγματικότητα, που είναι ότι οι περικοπές έχουν ήδη οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε κατάρρευση, καθώς τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί χρησίμευσαν για την αποπληρωμή οφειλών και όχι για την αναζωογόνηση της οικονομίας. «Όπως δήλωσε χθες και ο [υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας] Βινς Κέιμπλ, οι συνεχείς μειώσεις δεν λειτουργούν. Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί απέχουν πολύ από το να το καταλάβουν και η κυβέρνηση των Αθηνών δεν έχει προβάλλει αυτό το επιχείρημα», καταλήγει το άρθρο του Γκάρντιαν.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com