Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

    Κοροϊδία για 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι ημιυπαίθριοι


    Μόνο με εμπαιγμό για τους περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έσπευσαν μέχρι και τις 23 Μαίου να δηλώσουν τους ημιυπαίθριους μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά για νέο φορολογικό χαράτσι στους τακτοποιημένους χώρους που άλλαξαν χρήση (ημιυπαίθριους, γκαράζ, υπόγεια).

    Παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρmπίλη ότι οι σχετικές ρυθμίσεις δεν θα φέρουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στους πολίτες, η κυβέρνηση έβγαλε από το προθάλαμο του πολύμηνου μαγειρέματος τον υπολογισμό των ημιυπαίθριων ως τεκμηρίου διαβίωσης για να βουλώσει την μαύρη τρύπα του χρέους.

    Πρόκειται για ένα ακόμη κυβερνητικό αλαλούμ μετά την αναστάτωση που είχε προκαλέσει προηγούμενη εγκύκλιος του υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Γιώργου Ντόλιου τον περασμένο Φεβρουάριο με την οποία οι τακτοποιημένοι χώροι όφειλαν δημοτικά τέλη και μάλιστα με αναδρομική ισχύ! Ο κ. Ντόλιος γλίτωσε τότε την καρατόμηση, με την απόσυρση της εγκυκλίου αλλά αποκαλύφθηκε η πλήρη ασυνεννοησία των συναρμόδιων υπουργείων.

    Η χθεσινή πάντως εγκύκλιος δεν φάνηκε να αιφνιδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ έριχναν το μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομίας τονίζοντας ότι για το συγκεκριμένο θέμα παρέμεινε ανυποχώρητο.

    Από την άλλο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι οι ημιυπαίθριοι καθίστανται τεκμήρια και, άρα, υπόκεινται σε όλους τους προβλεπόμενους φόρους μόνο σε περίπτωση μεταβίβασης. Ωστόσο, η εγκύκλιος μάλλον είναι αρκετά ασαφής και το συγκεκριμένο συμπέρασμα προκύπτει από τα παραδείγματα που περιέχονται σε αυτήν.

    Υπενθυμίζεται ότι τόσο στον αρχικό νόμο 3843/2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση όσο και στις ρυθμίσεις που ακολούθησαν με το νόμο 3897/2010, οι δηλωθέντες χώροι απαλλάσσονταν από εισφορές σε ΙΚΑ, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και τεκμήρια διαβίωσης, τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

    Με την εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών καθορίζεται για πρώτη φορά η φορολογική μεταχείριση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, των γκαράζ, των υπογείων και των πυλωτών τόσο όσον αφορά στα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης όσο και στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), το φόρο μεταβίβασης, τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές. Όπως προβλέπει η εγκύκλιος, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας δεν θα καταβάλουν όσοι τακτοποίησαν κάποιο χώρο αλλά όσοι μεταβιβάζουν ή πουλούν ένα ακίνητο.

    Το μόνο παρήγορο στοιχείο είναι ότι η νέα λυπητερή πιάνει τα στοιχεία φορολογίας εισοδήματος του 2012. Στη δήλωση αυτή θα περιληφθούν οι χώροι που έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2010, καθώς και όσοι έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2011. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζει η εφορία τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου για να υπολογίσει τα νέα

    τεκμήρια διαβίωσης.

    Το νέο «φοροκαπέλο» έρχεται ένα μήνα πριν την λήξη της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους που είχε δοθεί την Άνοιξη, με απροσδιόριστη ζημιά για τις νέες δηλώσεις καθώς μένει να φανεί τις επόμενες μέρες εάν θα επηρεάσει την κίνηση στις πολεοδομίες.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com