Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

    Νέα φορολογικά μέτρα-«φωτιά»


    Νέα σκληρά μέτρα λιτότητας αποφάσισε η Ελληνική Κυβέρνηση και η Τρόικα, ώστε η πρώτη να μπορέσει να εξασφαλίσει την πέμπτη δόση βοήθειας. Μέσα σε έντονα βαρύ κλίμα και εξαιρετικά δύσκολη ατμόσφαιρα την περασμένη Τετάρτη, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο έβαλε την υπογραφή του κάτω από σκληρά μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποδώσουν 6,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Τα νέα φορολογικά μέτρα-«φωτιά» αφορούν 8.500.000 φορολογούμενους και είναι:

    *Μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%. Σε πρώτη φάση αφορά υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, καφετερίες, ταβέρνες κ.ά.).

    *Μείωση φοροαπαλλαγών και χορήγηση με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

    *Μείωση του αφορολόγητου ορίου στο μισό, από 12.000 ευρώ σήμερα στις 6.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 10.000 ευρώ για τους μισθωτούς. Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι.

    *Αλλαγές στον υπολογισμό του ποσού των αποδείξεων για τη διατήρηση του νέου αφορολογήτου.

    *Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο.

    *Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά.

    *Αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας όλων των ΙΧ και μοτοσικλετών από 10% έως 20%.

    *Αλλαγές στη φορολογία των τσιγάρων.

    *Επιβολή ειδικού προστίμου για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων.

    *Αύξηση φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα, ακριβά ακίνητα.

    *Έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Μειώνεται το όριο επιβολής ΦΑΠ από τις 400.000 ευρώ στις 300.000 ή 350.000 ευρώ.

    *Έκτακτη εισφορά στους κατόχους σκαφών αναψυχής, πολυτελών ΙΧ άνω των 2000 κυβικών, ακόμη και επί των ιδιοκτησιών που έχουν πισίνες.

    *Μείωση των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων από την 1η Ιουλίου σε ποσοστό μέχρι και 8%. Για τους δημόσιους υπαλλήλους κόβεται στο μισό το κίνητρο απόδοσης που κυμαίνεται από 57-100 ευρώ το μήνα και περιορίζεται στα 28 ώς 50 ευρώ το μήνα. Για υπαλλήλους που αμείβονται με 1000 ευρώ το μήνα, η απώλεια ανέρχεται μέχρι 5% αφού για τους πτυχιούχους το κίνητρο απόδοσης είναι 100 ευρώ το μήνα.

    *Επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς 3% υπέρ των ανέργων.

    *Μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά 2%.

    *Μείωση των υψηλών συντάξεων από 2% ως 4%.

    Μία εκτεταμένη περίοδος προσαρμογής

    ΗΔΗ η Ελλάδα δεσμεύθηκε από πέρσι έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει κατά τη διάρκεια του Προγράμματος Στήριξης. Αυτό είναι το λεγόμενο Μνημόνιο Συμφωνίας. Η κυβέρνηση προβλέπει μία εκτεταμένη περίοδο προσαρμογής:

    *Ο ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα περιοριστεί σημαντικά το 2010 - 2011, αλλά αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά στη συνέχεια. Το οικονομικό πρόγραμμα βασίζεται στην υπόθεση αρνητικής ανάπτυξης 4% το 2010 και 2½% το 2011.

    *Ο πληθωρισμός πρέπει να μειωθεί σημαντικά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει γρήγορα ανταγωνιστικότητα τιμών.

    *Το εξωτερικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί σταδιακά στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, καθώς η εγχώρια ζήτηση και ο πληθωρισμός θα μειώνονται και η οικονομία θα ανταποκρίνεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη βελτίωση των εξαγωγών και τη μείωση της εξάρτησή της από τις εισαγωγές.

    Οικονομικές πολιτικές

    *Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ προσαρμογή θα πρέπει να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος: Η Κυβέρνηση δεσμεύεται να θέσει σε εφαρμογή ισχυρά μέτρα προσαρμογής, πέραν των όσων ανακοινώθηκαν το Μάρτιο του 2010, ύψους 11% του ΑΕΠ συνολικά μέχρι το 2013, με πρόσθετα διορθωτικά μέτρα το 2014 για τη μείωση του ελλείμματος αρκετά κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    *Η εισοδηματική πολιτική και η πολιτική κοινωνικής προστασίας πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή και την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας: Η προσαρμογή των εισοδημάτων σε βιώσιμα επίπεδα είναι αναγκαία για τη στήριξη της δημοσιονομικής διόρθωσης και της μείωσης του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους και τιμών σε μόνιμη βάση.

    *Οι πολιτικές στο χρηματοπιστωτικό τομέα πρέπει να διατηρήσουν τη σταθερότητα: Η εποπτεία των τραπεζών θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τη ρευστότητα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανά τράπεζα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα προάγουν την ικανότητα της οικονομίας να παράγει, να αποταμιεύει και να εξάγει, θα είναι κριτικής σημασίας για τη μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη.

    *Η Κυβέρνηση δεσμεύεται σε δίκαιη κατανομή του κόστους προσαρμογής: Η δέσμευση για την προστασία των πιο ευάλωτων από τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό των πολιτικών προσαρμογής.

    Όσον αφορά στη μείωση σε μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο, οι χαμηλόμισθοι έχουν προστατευτεί:

    *Μειώσεις στις συντάξεις: Η απάλειψη της 13ης και της 14ης σύνταξης αντισταθμίζεται για όσους λαμβάνουν λιγότερο από €2500 μηνιαίως, με την υιοθέτηση ενός νέου ενιαίου επιδόματος €800 ετησίως.

    *Μειώσεις στους μισθούς: Η πληρωμή του 13ου και 14ου μισθού θα απαλειφθεί για όλους τους εργαζομένους. Για την προστασία των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, για όσους λαμβάνουν λιγότερο από €3000 μηνιαίως υιοθετείται ένα ενιαίο επίδομα €1000 ετησίως ανά εργαζόμενο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω μείωσης επιδομάτων για τους υψηλόμισθους.

    Δημοσιονομικές πολιτικές

    Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ στρατηγική έχει ως κεντρικό άξονα την τοποθέτηση του λόγου δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά από το 2013 και μετά, καθώς και τη μείωση του ελλείμματος της γενικής Κυβέρνησης αισθητά κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2014. Τα τρία σημαντικότερα μέτρα είναι η άμεση μείωση του λογαριασμού μισθοδοσίας του δημόσιου τομέα και των δαπανών για πληρωμές συντάξεων, καθώς και η περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ και κάποιων συγκεκριμένων ειδικών φόρων κατανάλωσης.

    *Οι δαπάνες θα μειωθούν κατά ένα ισοδύναμο γύρω στο 7% του ΑΕΠ μέχρι το 2013: Από την υιοθέτηση του ευρώ, η Ελλάδα έχει αυξήσει τις δαπάνες χωρίς τόκους κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των μισθολογικών δαπανών, της κατανάλωσης του δημόσιου και των κοινωνικού χαρακτήρα μεταβιβαστικών πληρωμών, δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλος βάρος για το κράτος.

    Τα έσοδα θα αυξηθούν κατά περίπου 4% του ΑΕΠ έως το 2013: Έσοδα που προέρχονται από πολίτες υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων θα περιλαμβάνουν την αύξηση (μέσω των κριτηρίων διαβίωσης) της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, την αύξηση της φορολογίας των ειδών πολυτελείας, και (προσωρινά) πρόσθετους φόρους σε εξαιρετικά κερδοφόρες εταιρείες και υψηλής αξίας ακίνητα, όπως και άλλα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνονται στην προσφάτως εγκριθείσα φορολογική μεταρρύθμιση.

    Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

    ΕΚΤΟΣ από αυτά τα άμεσα δημοσιονομικά μέτρα για τον προϋπολογισμό, η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια σειρά σημαντικών διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων:

    Πρώτο: Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση.
    Δεύτερο: Μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας.
    Τρίτο: Φορολογική μεταρρύθμιση.
    Τέταρτο: Φορολογική Διοίκηση.

    Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει προκλήσεις: Η άμεση πρόκληση για τις τράπεζες είναι η διαχείριση των δύσκολων τρεχουσών συνθηκών ρευστότητας. Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος θέτουν, επίσης, σε εφαρμογή ένα νέο δίκτυ ασφαλείας με στόχο τη διασφάλιση ενός υγιούς επιπέδου κεφαλαίου για τις τράπεζες.

    Πηγή: Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τρόικας - «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com