Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

    Την Τρίτη έρχεται στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας


    Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι το τεχνικό κλιμάκιο της ΕΕ και του ΔΝΤ θα έρθει στην Αθήνα την Τρίτη και θα έχει συναντήσεις με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

    Την Τετάρτη ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει το πρώτο τετ-α-τετ με την τρόικα. Ο κ. Βενιζέλος ο οποίος πιέζεται από τους δανειστές μας και το χρόνο να "κλειδώσει" τα μεγέθη και τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλά κυρίως όσο και στα μέτρα που θα στηρίξουν την προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων και τις περικοπές δαπανών που είχαν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση στον τελευταίο έλεγχο.

    Κατά την επίσκεψη των Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Ματίας Μόρς της ΕΕ και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, θα μπούν στο μικροσκόπιο όλες οι αλλαγές που παρουσίασε στη Βουλή ο προκάτοχος του κ. Βενιζέλου και πιο συγκεκριμένα οι αποφάσεις για την εισφορά στα εισοδήματα και τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

    Το κλιμάκιο θα θέσει επί τάπητος και τα θέματα που σχετίζονται με τους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2011-2015 και ενδεχόμενες αλλαγές στα φορολογικά μέτρα του 2011.

    Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν στην Αθήνα είπε ότι οι ελεγκτές από την ΕΕ και το ΔΝΤ «θα είναι εδώ την Τρίτη και την Τετάρτη τουλάχιστον».

    » Θα είναι μία τεχνική αποστολή» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η σύνθεση της αποστολής δεν έχει ακόμα αποφασιστεί και ότι δεν μπορεί να πει ποιος θα είναι ο στόχος της.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει με την τρόικα διορθωτικές παρεμβάσεις στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, σε τεχνικό επίπεδο.

    «Πρόκειται να συζητήσουμε από οικονομοτεχνική άποψη τις διορθωτικές παρεμβάσεις ή τις προσαρμογές που γίνονται μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», είπε ο κ. Μόσιαλος.

    Ο κ. Μόσιαλος δήλωσε ότι οι όποιες βελτιώσεις θα γίνουν μέσα στα πλαίσια των γενικότερων δημοσιονομικών στόχων του Μεσοπρόθεσμου, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική σταθερότητα της χώρας.

    «Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι συγκεκριμένοι. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει είναι βελτιώσεις και προσαρμογές μέσα στα πλαίσια των γενικότερων στόχων, χωρίς να υπονομεύεται η μακροοικονομική σταθερότητα και η πορεία της χώρας», υπογράμμισε.

    Νωρίτερα, στελέχη της κυβέρνησης είπαν στο Reuters ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ και της ΕΕ αναμένεται εκτάκτως στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα για να συναντηθεί με τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

    «Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη», δήλωσε στέλεχος της κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Άλλος αξιωματούχος είπε ότι μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και φορολογικά θέματα.

    Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα εκτιμάτο ότι θα ερχόντουσαν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας. Απ' ότι φαίνεται, όμως, θα είναι τεχνικό κλιμάκιο και ενδεχομένως να μην συναντηθεί με τον ίδιο με τον κ. Βενιζέλο, αλλά με ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη.

    Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά, η νέα ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προχωρά στην επανεξέταση μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όπως η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα.

    Ο κ. Βενιζέλος έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να επανεξετάσουν τις κλίμακες και τους συντελεστές της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα προκειμένου αυτή να γίνει ηπιότερη κυρίως για τα χαμηλά και για τα μεσαία εισοδήματα.

    Στο τραπέζι είναι και πρόταση για αύξηση του ορίου εισοδήματος πάνω από το οποίο θα επιβληθεί η εισφορά, κοντά στα 15.000 ευρώ, αντί για 12.000 ευρώ.

    Παράλληλα, εξετάζεται οι όποιες απώλειες υπάρξουν στα έσοδα από την αλλαγή αυτή, να καλυφθούν από την επιβολή ενός τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Το υπουργείο επανεξετάζει παράλληλα τις επιβαρύνσεις που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο για τα ακίνητα.

    Έτσι, επανεξετάζεται η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα και κυρίως η επιβολή του νέου τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που επρόκειτο να επιβαρύνει όλα τα ακίνητα από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com