Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

    Κι άλλες περικοπές σε επιδόματα και συντάξεις


    Πρόσθετα μέτρα και περικοπές σε επιδόματα και συντάξεις σχεδιάζει το υπουργείο εργασίας εντός του 2011 εξαιτίας της έξαρσης της ανεργίας ( 16,2% το Μαρτιο) ,των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης και της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα που συμπίεσαν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και εκτόξευσαν στα ύψη τους προυπολογισμούς.

    Τα μέτρα “εξορθολογισμού” θα στοχεύουν στην εξοικονόμηση 1,65 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου.

    Συμφωνα με το υπουργειο Εργασιας τα κυριότερα αρνητικά οικονομικά μεγέθη είναι:

    -Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας και η μείωση των ονομαστικών μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά 4,7% το 2011 σε σχέση με το 2010, έχει ως συνέπεια την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 580 εκατ ευρώ

    -Η αύξηση της δαπάνης για τακτικά και εποχικά επιδόματα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, δεδομένης της αύξησης της ανεργίας κατά την διάρκεια του 2011.

    Το υπουργείο Εργασίας αποτύπωσε στο πλαίσιο ενημέρωσης στο ΚΤΕ οικονομίας τις ρυθμίσεις που προώθησε κατ΄επιταγή της Τρόικας.

    Μικρότερες αμοιβές, μεγαλύτερο “λάστιχο” στην αγορά

    Οι παρεμβάσεις που οδήγησαν ήδη σε μειώσεις αμοιβών και απορύθμιση της αγοράς εργασίας προβλέπουν:

    -Εισαγωγή μιας νέου τύπου συλλογικής σύμβασης, της Ειδικής

    Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΕΣΣΕ), με την οποία, ύστερα από συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων, οι αποδοχές και οι συνθήκες εργασίας μπορούν να αποκλίνουν από την κλαδική σύμβαση εργασίας, αλλά όχι από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). ΕΕΣΣΕ μπορεί να καταρτιστεί και από επιχείρηση με λιγότερους από 50 εργαζόμενους με το αντίστοιχο επιχειρησιακό σωματείο και, αν δεν υπάρχει. με το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο ή με την αντίστοιχη ομοσπονδία.

    -Διατήρηση του θεσμού της δυνατότητας επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (με εξαίρεση επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει ΕΕΣΣΕ), στηρίζοντας στην πράξη τον κοινωνικό διάλογο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

    - Επιτάχυνση της διαδικασίας σύστασης επιχειρησιακών σωματείων στις 20 νημέρες (σχετική εγκύκλιος Πρωτοδικείου Αθηνών 24.05.2011)

    -Δυνατότητα προσφυγής των εργοδοτών στη διαιτησία σε περιπτώσεις διαφωνίας στην υπογραφή κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων.

    -Περιορισμός του αντικειμένου της διαιτησίας μόνο στο βασικό μισθό ή βασικό ημερομίσθιο.

    -Επέκταση από 6 σε 9 μήνες του χρόνου για τον οποίο επιτρέπεται η εκ περιτροπής απασχόληση.

    -Κατάργηση της προσαύξησης 7,5% των αποδοχών ατόμων που εργάζονται λιγότερες από 4 ώρες ημερησίως, καθώς και της προσαύξησης 10% για πρόσθετη εργασία όσων εργάζονταν με μερική απασχόληση.

    -Δοκιμαστική περίοδος απασχόλησης ενός νεοπροσλαμβανομένου σε ένα έτος από δύο μήνες που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

    -Πρόσληψη νέων από 18 έως 25 ετών για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία διάρκειας μέχρι 24 μήνες με το 80% του κατώτατου μισθού της εκάστοτε ισχύουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας και με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών του εισφορών στο ΙΚΑ (υποχρέωση εργοδότη να μην έχει κάνει απολύσεις κατά το τελευταίο 3μηνο και να μην κάνει κατά τη διάρκεια ισχύος σύμβασης εργασιακής εμπειρίας). Μετά την πάροδο των 24 μηνών επανέρχονται οι συμβατικοί μισθοί (επίκειται νομοθετική ρύθμιση).

    -Αύξηση από 2 σε 3 χρόνια την περίοδο εντός της οποίας μπορούν να γίνουν έως 3 ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου χωρίς να μετατραπούν σε αορίστου. Εάν μέσα στα 3 χρόνια γίνουν πάνω από 3 ανανεώσεις συμβάσεων, τότε αυτές μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου (επίκειται νομοθετική ρύθμιση).

    -Ολοκλήρωση βάσει χρονοδιαγράμματος των αναλογιστικών μελετών για όλα τα επικουρικά ταμεία, με ταυτόχρονο επανακαθορισμό του ύψους των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα την οικονομική βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων

    -Επικαιροποίηση του καθεστώτος της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών Επαγγελμάτων έως τις 15 Ιουνίου

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com