Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

    Το πόρισμα ΠΑΣΟΚ «τελειώνει» τον Άκη


    Το ΠΑΣΟΚ «εκτελεί» τον Άκη Τσοχατζόπουλο, καταθέτοντας πόρισμα που προτείνει άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος και τη δήμευση της περιουσίας του.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με το πόρισμα που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, θα ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας κατά του πρώην υπουργού, «το οποίο διέπραξε κατά το χρονικό διάστημα από 1/11/1999 μέχρι 27/9/2007, κατά το οποίο έλαβε το συνολικό ποσό τουλάχιστον των 7.777.373 δολαρίων ΗΠΑ (ή όποιο μεγαλύτερο τυχόν προκύψει κατά την τακτική ανάκριση με το άνοιγμα και την διερεύνηση όλων των λογαριασμών της Torcasso και των λοιπών συνδεομένων φυσικών και νομικών προσώπων), λαμβάνοντας για τον εαυτό του παράνομα περιουσιακά ωφελήματα».

    Επιπροσθέτως, το ΠΑΣΟΚ ζητά την ποινική δίωξη του κ. Τσοχατζόπουλου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Επιπλέον, θα ζητείται να σταλεί το πόρισμα στον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να ασκηθούν αγωγές και κατά του κ. Τσοχατζόπουλου, καθώς και να «ληφθεί κάθε ενδεικνυόμενο ασφαλιστικό μέτρο (ενδεικτικά: συντηρητική κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων (τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών ,άυλων τίτλων, θυρίδων κλπ».

    Αναλυτικά, η συνοπτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής :

    Α. Πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην Υπουργού Αθανάσιου – Απόστολου Τσοχατζόπουλου.

    Α.1 Για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας του άρθρου 235 Π.Κ. με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του Ν. 1680/1950.

    Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην Υπουργού, Αθανασίου – Αποστόλου Τζοχατζόπουλου, για το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας, σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο διέπραξε κατά το χρονικό διάστημα από 1/11/1999 μέχρι 27-9-2010 κατά το όποιο έλαβε το συνολικό ποσό τουλάχιστον των 7.777.373 δολαρίων Η.Π.Α.( ή όποιο μεγαλύτερο τυχόν προκύψει κατά την τακτική ανάκριση με το άνοιγμα και την διερεύνηση όλων των λογαριασμών της Torcaso και των λοιπών συνδεομένων φυσικών και νομικών προσώπων) λαμβάνοντας για τον εαυτό του παράνομα περιουσιακά ωφελήματα.

    Α.2 Για τα αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

    Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Αθανασίου – Αποστόλου Τζοχατζόπουλου, για φυσική αυτουργία σε μια πράξη και ηθική αυτουργία σε όλες τις λοιπές επιμέρους πράξεις που συγκροτούν την κατ εξακολούθηση παραβίαση της νομοθεσίας για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την χρονική περίοδο από 17-11-1999 μέχρι 16-4-2010.

    Β. Η Επιτροπή εκτός από την υποβολή της πρότασης για άσκηση ποινικής δίωξης θα ζητήσει από τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, την διαβίβαση του πορίσματος, προς τον Υπουργό Οικονομικών, κατά νόμο εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να δοθεί εντολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για :

    Β.1. Να παρασταθεί το ελληνικό δημόσιο ως πολιτική αγωγή στις ποινικές δίκες που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα και την Γερμανία σε βάρος των ενεχομένων στην εκτεταμένη επιχείρηση δωροδοκίας καθώς και σε βάρος της εταιρείας Ferrostaal

    Β.2. Να ασκήσει σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις αγωγές προς ικανοποίηση των πάσης φύσεως αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς αποζημίωση σε βάρος κάθε ενεχομένου προσώπου στην Ελλάδα και στην Γερμανία και ιδίως κατά της εταιρείας Ferrostaal δράστη εκτεταμένης δωροδοκίας στην Ελλάδα.

    Β.3. Να ασκηθεί αυτοτελώς αγωγή σε βάρος του πρώην Υπουργού προς επιδίκαση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

    Β.4. Να ληφθεί κάθε ενδεικνυόμενο ασφαλιστικό μέτρο (ενδεικτικά συντηρητική κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων (τραπεζικών λογαριασμών μετοχών, άυλων τιτλων θυρίδων κ.λ.π που θα βρεθούν στην κατοχή των υπόπτων) καθώς και σε εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων κ.λ.π. προκειμένου να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα και οι νόμιμες αξιώσεις του Δημοσίου

    Β. 5. Να γίνει από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, καταλογισμός προστίμων για τυχόν φορολογικές παραβάσεις

    Γ. Η Επιτροπή ζητάει από τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, την διαβίβαση του πορίσματος, των πρακτικών και των εγγράφων καθώς και του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε προς την λειτουργούσα Επιτροπή Εξοπλισμών, για διευκόλυνση των εργασιών της επειδή προέκυψαν αναφορές στις συμβάσεις Α.Ω. και στην εκτέλεση τους, τις οποίες αυτή ερευνά.

    Συμφωνεί η ΝΔ και εισηγείται παραπομπή για κατασκοπεία

    Να σημειωθεί ότι η ΝΔ συμφωνεί με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, που αφορούν στον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο και επιπλέον ζητά διεύρυνση του κατηγορητηρίου, «με σκοπό να περιληφθεί η άσκηση ποινικής δίωξης για παραβίαση μυστικών της πολιτείας…», καθώς και ακόμα πέντε παρατηρήσεις νομικού περιεχομένου. Το ΠΑΣΟΚ έκανε δεκτές τις παρατηρήσεις εκτός από την κατηγορία για κατασκοπεία.

    Το ΚΚΕ στην πορισματική του έκθεση εκτιμά πως υπάρχει «διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», «μεθοδεύσεις από το ΠΑΣΟΚ, με την συναίνεση της ΝΔ, σε σχέση με τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής που οδήγησαν στο διαχωρισμό των προσώπων… οδήγησαν και στον περιορισμό των αδικημάτων…» , ενώ προτείνει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου με τα αδικήματα της απιστίας.

    Τέλος, ο κ. Θεόδωρος Δρίτσας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τα δύο αδικήματα που περιγράφει στο πόρισμά του το ΠΑΣΟΚ και ζητά να συμπεριληφθούν αυτά της «απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία».

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com