Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

    Στη ζώνη της αγανάκτησης

    «Δεν είμαστε απλά αγανακτισμένοι, αλλά εξοργισμένοι», φωνάζουν καθημερινά έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, όπου και έχουν στήσει εδώ και μία εβδομάδα τη δική τους «πλατεία».

    Ολοι τους είναι «παράπλευρες απώλειες», θύματα της πιο βαθιάς κρίσης που βίωσε ποτέ η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας μας και κατ' επέκταση η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΕΖ) Περάματος, Πειραιά και Σαλαμίνας, κρίση που κορυφώθηκε μετά τον Σεπτέμβριο του 2008.

    «Τα 2,5 τελευταία χρόνια ουσιαστικά πρόκειται για κατάρρευση του κλάδου, η ανεργία στη ΝΕΖ έχει εκτιναχθεί στο 90%», λένε οι άνεργοι της ΝΕΖ, που από την περασμένη Τρίτη βρίσκονται καθημερινά έξω από τον ηλεκτρικό στον Πειραιά πραγματοποιώντας συνελεύσεις, ομιλίες και ενημερώνοντας τον κόσμο.

    «Οι εκάστοτε κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει μέτρα προσαρμογής και στήριξης του κλάδου σε παραγωγική και αναπτυξιακή κατεύθυνση. Τα όποια αποσπασματικά μέτρα δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία μαρασμού και διάλυσης του κλάδου», υποστηρίζουν.

    Να σημειωθεί ότι πολλοί από τους ανέργους της ΝΕΖ Περάματος έχασαν τη δουλειά τους από το 2008, που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνουν ούτε καν τα 500 ευρώ -επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, το οποίο δικαιούται ένας εργαζόμενος που χάνει τη δουλειά του, για 12 μήνες. Με άλλα λόγια, αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης.

    Και από το Σκαραμαγκά

    Στο πλευρό τους βρίσκονται εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά που κι αυτοί είναι 26 μήνες απλήρωτοι, εργαζόμενοι της επιχειρηματικής μονάδας βιομηχανικών έργων και μονάδας παραγωγής τροχαίου υλικού.

    Οι συγκεντρωμένοι έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά τονίζουν ότι η συνέλευση, που πραγματοποιούν καθημερινά, όπως και η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία της Ζώνης, που έχουν συγκροτήσει, δεν έχουν πολιτικό χρώμα και ότι ο αγώνας τους δεν υποκινείται από κανένα κόμμα και καμία πολιτική σκοπιμότητα. Δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να παραμείνουν έξω από τον ηλεκτρικό μέχρι η κυβέρνηση να πάρει δραστικά και ουσιαστικά μέτρα για την ανάκαμψη της ΝΕΖ και γενικότερα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας μας, που είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της εθνικής οικονομίας μας.

    Οι συγκεντρωμένοι άνεργοι θεωρούν ότι η σωστή πολιτική ανάπτυξης της Ζώνης δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στην αξιοποίηση των ασύγκριτων πλεονεκτημάτων της: γεωγραφική θέση και κλιματικές συνθήκες σε συνδυασμό με την εμπειρία και την εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού.

    Τι προτείνουν

    Συγκεκριμένα προτείνουν: κατασκευή πλοίων ακτοπλοΐας για τις άγονες γραμμές, κατασκευή από τον ΟΛΠ αναγκαίας πλωτής δεξαμενής, να ενταχθούν η Ζώνη και τα ναυπηγεία στα προγράμματα ανάπτυξης αιολικής ενέργειας και εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, άμεση επαναλειτουργία του εμπορικού τμήματος του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων του τροχαίου υλικού, όπως και να επαναλειτουργήσουν οι δεξαμενές του ναυπηγείου και να μπορούν να δεξαμενίζονται πλοία που επισκευάζονται και στο Πέραμα.

    Τέλος, ζητούν την άμεση εξέταση των αιτημάτων - προτάσεών τους από διυπουργικό όργανο με συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα.

    ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ
    πηγή:http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=284065

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com