Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

    ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ «ΠΑΓΩΝΕΙ» ΤΗΝ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΠΟΛΥΘΕΝΤΩΝ!


    Σε εξαιρετικά αντεργατική κατεύθυνση κινείται η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία κρίνει ότι η δικαστική διαπίστωση μιας απόλυσης ως παράνομης δεν οδηγεί αναγκαστικά και σε επαναπρόσληψη του υπαλλήλου.

    Η άρνηση του εργοδότη να επαναπροσλάβει απολυθέντα υπάλληλο – που δικαιώθηκε δικαστικά - δεν είναι αυτοδικαίως παράνομη!


    Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δεχόμενη τόσο την εισήγηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, όσο και του αρεοπαγίτη Α. Αθηναίου αποφάνθηκε ότι οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να επαναπροσλάβουν τον απολυθέντα εργαζόμενο, εκτός εάν η απόλυση του κριθεί καταχρηστική από τα δικαστήρια.

    Αναλυτικότερα, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η άρνηση του εργοδότη να αποδέχεται την εργασία του μισθωτού είναι νόμιμη εκτός εάν υπερβαίνει τα κριτήρια που θέτει το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα για να αποβεί καταχρηστική η απόλυση. Συγκεκριμένα δηλαδή, όταν θίγονται υλικά ή ηθικά συμφέροντα του εργαζομένου ή επέρχεται χωρίς λόγο προσβολή της προσωπικότητάς του. Η αντιδραστική αυτή απόφαση αυτή έρχεται να ανατρέψει τη μέχρι τώρα νομολογία και να πλήξει περαιτέρω τα –ήδη «πετσοκομμένα», ελέω μνημονίου- δικαιώματα των εργαζομένων.

    Δήλωση σχετικά με με την απόφαση του Άρειου Πάγου να μην επαναπροσλαμβάνουν οι εργοδότες τους παράνομα απολυμένους έκανε ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

    Η απόφαση του Άρειου Πάγου, που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να μην επαναπροσλαμβάνουν εργαζόμενους που η απόλυση τους κηρύχτηκε δικαστικά άκυρη, βάζει βόμβα στα θεμέλια του εργατικού δικαίου. Επίσης, η απόφαση αυτή δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο δεδικασμένο σε βάρος των εργαζομένων, σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις απολύουν σωρηδόν και ασύδοτα και η ανεργία στη χώρα μας έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ.



    Οι εργαζόμενοι, εκτός από την επίθεση στα δικαιώματά τους από τη κυβέρνηση και την τρόικα, έχουν επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουν τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, αλλά και την αλλαγή της νομολογίας των δικαστηρίων σε αντεργατική, αντιδραστική κατεύθυνση.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com