Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

    Επιχειρήσεις-φαντάσματα ρουφούν το αίμα της ελληνικής οικονομίας


    Τουλάχιστον 1-2 δισ. ευρώ χάνει κάθε χρόνο το ελληνικό Δημόσιο από τη φοροδιαφυγή ή και από επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις-«φάντασμα». Το υπουργείο Οικονομικών απειλεί ότι από 1ης Σεπτεμβρίου θα θέσει «εκτός αγοράς» σχεδόν 1,5 εκατ. ασυνεπείς φορολογούμενους, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, στερώντας τους τον ΑΦΜ, επειδή δεν υποβάλλουν δηλώσεις ή δηλώνουν μηδενικούς τζίρους και έσοδα.
    Τεράστια ποσά χάνει κάθε χρόνο το κράτος, από πλαστά και εικονικά τιμολόγια για δήθεν συναλλαγές με επιχειρήσεις-«σφραγίδα», εταιρείες που έκλεισαν προ πολλών ετών ή δεν λειτούργησαν πραγματικά ποτέ παρά μόνο στα χαρτιά και με σκοπό τη φοροδιαφυγή, αλλά και «αετονύχηδες» με 2 ή και 3 ΑΦΜ ο καθένας τους. Έως και 400 εκατ. ευρώ το χρόνο πληρώνει και για επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις που εμφανίζονται να μην έχουν ούτε κέρδη ούτε ζημιές, παρά μόνο… ΑΦΜ.

    Από τους 8,3 εκατ. ΑΦΜ που αναγράφονται στα Μητρώα της Εφορίας, τα 3,1 εκατ. φορολογούμενοι έχουν "επαγγελματικό" ΑΦΜ: γιατροί, δικηγόροι, τεχνίτες, έμποροι, εστιάτορες, ξενοδόχοι, βιοτέχνες, διαφημιστές, καλλιτέχνες κλπ.

    Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών (περίπου 1,4 εκατ. επιτηδευματίες) εμφανίζονται πως ζουν χωρίς εισόδημα, δεν υποβάλλουν δηλώσεις στην Εφορία ή δηλώνουν μηδενικά έσοδα!

    Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και άλλες 97.000 από τις συνολικά 221.300 επιχειρήσεις της χώρας μας (σχεδόν 1 στις 2 δηλαδή) που δεν υποβάλλουν δηλώσεις. Φαίνεται σαν να λειτουργούν "αφιλοκερδώς", χωρίς κέρδη αλλά ούτε καν ζημιές.

    Το χειρότερο όμως είναι ότι πίσω από τους περίπου 1,5 εκατ. «αδρανείς» ΑΦΜ, κρύβονται συχνά βιομηχανίες "ξεπλύματος" χρήματος. Ενώ δηλαδή μια εταιρεία φαίνεται αδρανής και φορολογικά ασήμαντη, μπορεί να προμηθεύει με χιλιάδες τιμολόγια μια μεγάλη επιχείρηση, προκειμένου αυτή να εμφανίζει δαπάνες και να γλιτώνει φόρους.

    Είναι τόσες πολλές αυτές οι περιπτώσεις, που δεν μπορούν να ελεγχθούν ούτε οι ίδιες, ούτε τα εικονικά τιμολόγια με το ΑΦΜ τους, που κατακλύζουν την αγορά, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

    Έτσι, το (δύσμοιρο) ελληνικό κράτος πληρώνει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό που απασχολεί χιλιάδες εφοριακούς, όχι για να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες, αλλά… για να τους εξυπηρετεί!

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com