Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

    Παράνομες κρατικές ενισχύσεις "είδε" ο Αλμούνια


    Επιστολή - σοκ του Ευρωπαίου Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια "καίει" την κυβέρνηση. Παράνομες κρατικές ενισχύσεις 593 εκατ. ευρώ. Κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με το Ευρωδικαστήριο η χώρα μας. Δυναμική αντίδραση από τον υπ. Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτη


    Τον κίνδυνο έκδοσης καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου σε βάρος της Ελλάδας για την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επισείει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.
    Αυτό επισημαίνει ο αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού Επίτροπος της Ε.Ε σε επιστολή που απέστειλε στις 28 Ιουνίου προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη, το περιεχόμενο της οποίας φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το Pheme.gr.
    Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε χθες εκτάκτως διυπουργική επιτροπή, προκειμένου να δοθεί λύση στο ακανθώδες θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος, ο υπουργός Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, ο υπουργός Εργασίας Μ. Κουτρουμάνης, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοίδης, καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ Φ. Σαχινίδης και Χαρ. Παμπούκης.
    Στην επιστολή του ο Ισπανός Επίτροπος καλεί την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τα υπεσχημένα και να πάρει πίσω τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε – ΕΝΑΕ), ύψους (προσαυξημένων λόγω των τόκων) 539 εκατομμύρια ευρώ!

    Ο Επίτροπος ανταγωνισμού ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει "άνευ καθυστερήσεως τις δεσμεύσεις" που ανέλαβε τόσο η ίδια όσο και η διοίκηση της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία.
    Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν την υποχρέωση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας Abu Dhabi MAR:
    *Να μην ασκήσει καμία μη στρατιωτική δραστηριότητα κατά τα επόμενα 15 έτη.
    *Να πωλήσει όλα τα μη στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία, όπως προσδιορίζονται στις δεσμεύσεις της Ελλάδας, και να προωθήσει το προϊόν της πώλησης στις ελληνικές αρχές.
    *Να επιστρέψει στο ελληνικό κράτος τη χρήση μερών της εκχωρηθείσας γης, τα οποία δεν είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
    Γρήγορα τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης
    Αντίδραση της Ελλάδας Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζουν τα υπουργεία Αμυνας και Οικονομικών, προκειμένου να διευκρινιστεί ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μπορούν να κατασκευάζουν πολεμικά πλοία και για ξένες χώρες, καθώς αυτό αποτελεί όρο επιβίωσης για την επιχείρηση και διασφάλιση των θέσεων εργασίας που απειλούνται, όπως παραδέχονται κυβερνητικές πηγές.
    Η Κομισιόν, στους όρους που έχει θέσει για να μην καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση τα 539 εκατ. ευρώ που χρωστά από παράνομες χρηματοδοτήσεις στα ναυπηγεία εδώ και χρόνια, δεσμεύει τον Σκαραμαγκά να μην έχει για 15 χρόνια καμία μη στρατιωτική δραστηριότητα, να πουλήσει όλα τα μη στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία του (δεξαμενές κ.ά.), καθώς και να επιστρέψει στο Δημόσιο ορισμένες εκτάσεις των εγκαταστάσεων που δεν είναι απαραίτητες για την κατασκευή και επισκευή πολεμικών σκαφών.
    Πηγή: pheme.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com