Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

    Κ. Χατζηδάκης: "Η Ελλάδα είναι σε οικονομικό πόλεμο και χρειάζεται εθνική πανστρατιά"


    Την ανάγκη η Ελλάδα να εκπλήξει θετικά με ένα συνολικό σχέδιο που θα στηρίξουν οι πάντες και θα εξασφαλίζει την αποφυγή της χρεοκοπίας, επισημαίνει ο Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στοwww.briefingnews.gr.

    Χαρακτηριστικά λέει ότι είμαστε σε οικονομικό πόλεμο και χρειάζεται εθνική πανστρατιά η οποία είναι ζητούμενο παρόλο που έχει σχηματιστεί η κυβέρνηση Παπαδήμου. Επίσης εμμέσως πλην σαφώς δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος εξαρχής είχε υποστηρίξει ότι το κυβερνητικό σχήμα θα έπρεπε να ήταν ολιγομελές.

    Σε ότι αφορά δε τα εσωκομματικά στη ΝΔ, αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχουν σχηματοποιημένες ομάδες και διαμηνύει ότι ο ίδιος βάζει ψηλά την ενότητα του κόμματος και την προσπάθεια να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη. Παράλληλα δίνει απαντήσεις για το «κούρεμα», για τη διαπραγμάτευση των μέτρων που θα συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση, για το χρόνο των εκλογών και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που ζητάει η τρόικα.

    ΕΡ: Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω από τα θέματα της οικονομίας. Κύριε Χατζηδάκη πιστεύετε ότι η συμφωνία της 26ηςΟκτωβρίου αρκεί για να τελειώσει αυτή η μεγάλη περιπέτεια που έχει μπει η χώρα και ο λαός;

    Απ: Η οικονομία είναι σε διαρκή κίνηση. Η Ευρώπη και ακόμα περισσότερο η Ελλάδα σε μεγάλη κρίση. Επομένως πρέπει να είμαστε σε διαρκή συναγερμό. Ασφαλώς το πρωτεύον είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Γι’αυτό άλλωστε και σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου. Η πρώτη και βασική εκκρεμότητα είναι το «κούρεμα» των ομολόγων, το PSI. Αλλά από εκεί και πέρα, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, έχουμε άλλα δυο μεγάλα και συνδεόμενα προβλήματα μεταξύ τους. Το πρώτο είναι το ζήτημα της ρευστότητας και το δεύτερο αυτό της εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία. Αυτά τα προβλήματα αυξάνουν την αβεβαιότητα και επιτείνουν την ύφεση και πρέπει προφανώς να αντιμετωπιστούν.

    Ερ: Πάντως ο πρωθυπουργός προχθές, ο κ. Παπαδήμος, είπε ότι το 2012 θα σταθεροποιηθούν οι μισθοί και για το 2013 προέβλεψε ότι θα υπάρξει και ανάκαμψη. Έχετε την ίδια εκτίμηση;

    Απ: Καθώς ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, το ποια πορεία θα έχει οποιαδήποτε οικονομία εξαρτάται από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και από την προσπάθεια που κάνει κάθε χώρα. Για το αν θα επαληθευτούν ή όχι οι προβλέψεις ισχύει πάντα και αυτό που λέγαμε παλιά στο σχολείο ότι «εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρις». Ο καλύτερος οιωνός για την οικονομία είναι η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Εκείνο που χρειάζεται να γίνει είναι να εκπλήξουμε θετικά. Να πείσουμε τους πάντες - τις υπόλοιπες χώρες, τις αγορές, όλους που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία – ότι κάνουμε περισσότερα από αυτά που φαντάζονται εκείνοι ότι μπορούμε να κάνουμε.

    Ερ: Αν από αύριο το πρωί αναλαμβάνατε ξανά καθήκοντα υπουργού Ανάπτυξης πείτε μου 3-4 πρώτες πρωτοβουλίες που θα παίρνατε;

    Απ: Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει το κλίμα μόνος του. Μη φανταστείτε ότι αν ένα πλοίο είναι μέσα σε μια φουρτούνα, μπορεί ξαφνικά η πλώρη να φτάσει στο λιμάνι ενώ η πρύμνη θα μείνει στη μέση της θάλασσας. Ή όλο μαζί το πλοίο θα πάει ή όλο μαζί θα βουλιάξει. Επομένως χρειάζεται συντονισμός σε κυβερνητικό επίπεδο, χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας σε εθνικό επίπεδο για να σταματήσει ο εμφύλιος πετροπόλεμος και χρειάζεται να δούμε την κρίση όχι ως συμφορά αλλά ως πρόκληση. Στο μυαλό μου υπάρχουν κάποια πράγματα που η ΝΔ τα έχει πει κατ’επανάληψη. Μείωση των φορολογικών συντελεστών, σταθερό φορολογικό σύστημα για πολλά χρόνια, φαστ τρακ στη δικαιοσύνη, αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων που σχετίζονται με τη διαφάνεια για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία.

    Αλλά επαναλαμβάνω, χρειάζεται συνολικό σχέδιο το οποίο ξεπερνάει τον όποιο υπουργό, την όποια κυβέρνηση και στη φάση που βρισκόμαστε αγγίζει την εκάστοτε αντιπολίτευση, τα συνδικάτα, τα ΜΜΕ, τους πάντες. Η Ελλάδα είναι σε οικονομικό πόλεμο και γι’αυτό χρειάζεται εθνική πανστρατιά.

    Ερ: Πανστρατιά η οποία είναι ζητούμενο ακόμα και τώρα με την κυβέρνηση Παπαδήμου;

    Απ: Κάθε μέρα είναι ζητούμενο. Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει συγκεκριμένη αποστολή. Εάν τα καταφέρει στην αποστολή της θα έχει λύσει ένα από τα τρία προβλήματα στα οποία αναφερόμαστε, το ‘κούρεμα’ δηλαδή των ομολόγων που είναι και το πιο επείγον. Από εκεί και πέρα, προχωρώντας σε εκλογές, ο κόσμος θα τοποθετηθεί και θα δώσει εντολή στην επόμενη κυβέρνηση να χαράξει μια καινούργια πορεία.



    Ερ: Το τελευταίο διάστημα πάντως παρατηρούνται δυσλειτουργίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και μάλιστα πλέον ακούγονται και προτάσεις για ανασχηματισμό όπως έκανε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και πριν μερικές ημέρες η κα Διαμαντοπούλου. Θα ήταν πιστεύετε προς τη σωστή κατεύθυνση να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ο κ. Παπαδήμος;

    Απ: Από την αρχή είχα πει ότι θα περίμενα η κυβέρνηση αυτή να είναι πιο φρέσκια στην εικόνα της και πιο ολιγομελής στη σύνθεσή της. Εν πάσει περιπτώσει. Αυτή τη στιγμή επειδή ο χρόνος τρέχει εναντίον μας, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει ούτε μια μέρα για χάσιμο. Και ακόμα περισσότερο αυτό ισχύει για τους υπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και κρατάνε τρία καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Είναι η διακυβέρνηση του τόπου καθώς οι ίδιοι αποτελούν το βασικό κορμό της κυβέρνησης, είναι οι βουλευτικές εκλογές που έρχονται και είναι και η εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, η επίλυση του θέματος της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Είναι πολλά τα καρπούζια για να τα κρατήσει κανείς σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές.

    Ερ: Μιλήσατε για εκλογές που έρχονται. Πότε έρχονται; Ο κ. Καψής είπε ότι η θητεία της κυβέρνησης θα τελειώσει όταν τελειώσει το έργο της, χθες ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη αποστολή δύο μήνες και τέλος.

    ΑΠ: Υπάρχει συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Υπάρχει συζήτηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχει η ανακοίνωση των επιτελείων των δύο κομμάτων που μετά την εξέταση των χρονοδιαγραμμάτων και το PSI κατέληξαν στην ημερομηνία που ανακοινώθηκε για τις 19 Φεβρουαρίου.

    Ερ: Πιστεύετε ότι προλαβαίνουμε στις 19 Φεβρουαρίου να κάνουμε εκλογές;

    Απ: Το PSI έχει ένα απώτατο χρονικό ορίζοντα που πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί. Στις 20 Μαρτίου λήγουν ομόλογα της τάξεως των 14 δις. Αν μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρωθεί όχι μόνο το PSI, αλλά και να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, η χώρα δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει τις δόσεις των ομολόγων και θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία. Είναι κουκιά μετρημένα. Επομένως όσοι μιλούν για παράταση του βίου της κυβέρνησης επ άπειρον παραγνωρίζουν, είτε συνειδητά είτε επειδή δεν γνωρίζουν τις οικονομικές λεπτομέρειες, ότι η βασική αποστολή της κυβέρνησης αναγκαστικά πρέπει να λήξει το ταχύτερο. Διότι αν δεν λήξει, σημαίνει ότι θα έχουμε πολύ άσχημα μαντάτα για τη χώρα.

    Ερ: Να ρωτήσω όμως και για το θέμα της διαπραγμάτευσης. Άκουσα τον κ. Παπανδρέου προχθές να λέει ότι η όποια διαπραγμάτευση για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η δανειακή σύμβαση πρέπει να γίνει τώρα και οι όποιες σχετικές προτάσεις να κατατεθούν τώρα. Άκουσα τον κ. Βενιζέλο να λέει το ίδιο πράγμα. Έχω την εντύπωση ότι η ΝΔ δεν θέλει να ψηφίσει κανένα μέτρο πριν από εκλογές αλλά μετά από εκλογές. Πείτε μου αν κάνω λάθος και ποια είναι η θέση σας απέναντι σε όλα αυτά…

    Απ: Υπήρχε η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου τότε που σχηματίστηκε αυτή η κυβέρνηση ότι δεν θα χρειαστούν καινούργια μέτρα. Ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί είναι αρκετά. Επαναλήφθηκαν οι δηλώσεις αυτές στον προϋπολογισμό και σημειώθηκε από τότε ότι αν χρειαστεί εξειδίκευση οποιονδήποτε μέτρων μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012. Αυτές είναι οι δηλώσεις από τη μια πλευρά του κ. Βενιζέλου. Από την άλλη υπάρχουν οι τοποθετήσεις στις οποίες κι εσείς αναφερθήκατε. Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Έχει γίνει ξεκάθαρο από τη δική μας πλευρά ότι θέλουμε να τοποθετηθούμε υπεύθυνα απέναντι στο πρόβλημα της χώρας και έχει γίνει επίσης ξεκάθαρα ότι με τον ορυμαγδό μέτρων του 2011, το έλλειμμα θα κλείσει στα ίδια επίπεδα που ήταν και το έλλειμμα και του 2010. Άρα ίσως θα πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική των μέτρων και μόνο και να δούμε πως θα κάνουμε μια καινούργια αρχή, πως θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, πως η Ελλάδα θα πείσει ότι μπορεί να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας.

    Ερ: Η τρόικα πάντως τώρα ζητάει κυρίως διαρθρωτικές αλλαγές. Συγχωνεύσεις, καταργήσεις οργανισμών, ιδιωτικοποιήσεις. Φαντάζομαι συμφωνείτε;

    Απ: Η ΝΔ έχει μιλήσει με το εξής τρίπτυχο. Πρώτον όχι στην υπερφορολόγηση. Δεύτερον, ναι στη μείωση των δαπανών. Τρίτον προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτά τα λέγαμε στο παρελθόν και τα επαναλαμβάνουμε και τώρα. Ειδικά στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι το άνοιγμα των επαγγελμάτων έχει μείνει περισσότερο μια θεωρητική διακήρυξη και είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό ότι δεν έχει γίνει ουσιαστικά καμιά αποκρατικοποίηση με εξαίρεση την τελευταία δόση του ΟΤΕ που ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας που κάναμε εμείς το 2008 και του ΟΠΑΠ που ήταν ουσιαστικά χρήματα από το κράτος στο κράτος. Επίσης δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και δύο χρόνια για την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Για αυτά η ΝΔ όχι μόνο συμφωνεί αλλά και υπερθεματίζει.

    Ερ: Να ρωτήσω όμως και κάτι άλλο. Η ΝΔ πρότεινε πρώτη το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας. Τελικά εφαρμόζεται με έναν άλλο τρόπο από αυτόν που πρότεινε η ΝΔ και φαίνεται να αποτυγχάνει και θέλω να μου πείτε αν διαρθρωτικές αλλαγές σημαίνει πια και απολύσεις στο δημόσιο;

    Απ: Η ΝΔ έχει τη θέση της. Είναι διατυπωμένη. Πρότεινε την εφεδρεία πρώτη ως μια διέξοδο από το πρόβλημα το οποίο άρχισε να προκύπτει ολοένα και εντονότερα για το δημόσιο τομέα. Ωστόσο, έτσι όπως εφαρμόστηκε από το ΠΑΣΟΚ, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται μέτρο αναποτελεσματικό και άδικο σε κάθε περίπτωση. Το πράγμα είναι σε εξέλιξη. Δεν μπορώ να σας πως αυτή την ώρα κάτι παραπάνω εκτός από τις επίσημα διατυπωμένες θέσεις της ΝΔ. Το κόμμα που πρέπει να δώσει βασικά απαντήσεις είναι το ΠΑΣΟΚ το οποίο στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει αλλάξει 5-6 φορές θέση.

    Ερ: Ναι αλλά και εσείς πρέπει να πάρετε θέση γιατί μετέχετε σε αυτή την κυβέρνηση Παπαδήμου…

    Απ: Δεν θα αρνηθούμε να τοποθετηθούμε πάνω στα ζητήματα αυτά, αλλά το τελικό ζητούμενο είναι στο τέλος να υπάρχει όφελος. Να μην υποκύψουμε στο δόγμα ‘πονάει δόντι, κόβει κεφάλι’. Διότι στην πραγματικότητα έτσι όπως εφαρμόστηκε η εφεδρεία μέχρι στιγμής, κάποιοι άνθρωποι φαίνεται ότι συνταξιοδοτούνται χωρίς να υπάρχει και κανένα δημοσιονομικό όφελος για το δημόσιο.

    Ερ: Να έρθω λίγο στα εσωκομματικά στη ΝΔ. Θέλω την άποψή σας – με αφορμή τη διαγραφή του κ. Χατζηγάκη κυρίως επειδή μίλησε για ύπαρξη τάσεων στο κόμμα – δηλαδή η ΝΔ δεν είναι πολυτασικό κόμμα

    ΑΠ: Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο, δημοκρατικό κόμμα. Είναι το ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα της Ελλάδας. Αυτή την ώρα εκ των πραγμάτων, μετά και την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, είναι ο βασικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Χρέος όλων μας, των στελεχών της ΝΔ, είναι με τις ιδέες μας, με τις απόψεις μας και με τη δουλειά μας, να συμβάλουμε και στην επιτυχία της ΝΔ αλλά και στην επιτυχία της Ελλάδας. Γιατί γίνεται σαφές πια στον καθένα ότι η ΝΔ μετά τις εκλογές θα έχει κυβερνητικό ρόλο. Επομένως η επιτυχία της ΝΔ εκ των πραγμάτων θα συμβάλει και στην επιτυχία της εθνικής προσπάθειας. Άρα δυο μήνες πριν τις εκλογές συνειδητά δεν κοιτάω προς το παρελθόν, κοιτάω στο μέλλον και βάζω όπως είναι υποχρέωση όλων μας πάνω από όλα το εθνικό μας καθήκον.

    Ερ: Την ίδια ώρα φέρεστε σύμφωνα με δημοσιεύματα να μετέχετε σε κίνηση πέντε βουλευτών με πιο φιλελεύθερες και πιο ευρωπαϊκές θέσεις από την επίσημη κομματική γραμμή. Είναι έτσι;

    Απ: Δεν υπάρχουν σχηματοποιημένες ομάδες στη ΝΔ. Οι βουλευτές δεν είναι αριθμοί. Είναι πολιτικές οντότητες. Έχουμε την υποχρέωση όλοι μας να εκφράζουμε την άποψή μας και αυτό ισχύει δυο φορές αυτές τις κρίσιμες ώρες. Προσωπικά η πολιτική μου ταυτότητα για όσους με γνωρίζουν από τότε που ήμουν στέλεχος της ΟΝΝΕΔ είναι γνωστή και συγκεκριμένη, δεν έχει αλλάξει. Αλλά ακριβώς επειδή έχω μια συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα, θέλω να επαναλάβω πως βάσει των αρχών μου βάζω ψηλά την ενότητα της ΝΔ αλλά και την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι μας για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να ξεπεράσει την κρίση με τον καλύτερο τρόπο.

    Ερ: Πάντως διαβάζω και δημοσιεύματα και για πρωτοβουλία άλλων πέντε βουλευτών οι οποίοι βρίσκονται πιο κοντά στις κεντρικές κομματικές γραμμές. Αυτό πως το είδατε;

    Απ: Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα από αυτά. Σας είπα ότι είμαστε δυο μήνες πριν τις εκλογές. Η ΝΔ προχωρεί μπροστά. Πρέπει να πετύχει. Η επιτυχία της ΝΔ είναι συνδεδεμένη με την επιτυχία της εθνικής προσπάθειας και από την πλευρά μου θέλω να υπογραμμίσω ότι θα δώσω, όπως έχω και υποχρέωση, τον καλύτερο μου εαυτό για να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ερ: Τις πρόσφατες αποκαλύψεις μέσω δημοσιευμάτων περί απόπειρας δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή πως τα είδατε;

    Απ: Δεν τα ξέρω. Τα διάβασα, αλλά δεν έχω γνώση για αυτά. Δεν έχω κάποια εξειδικευμένη γνώση για να σας διαφωτίσω πάνω σε αυτό.

    Ερ: Τα σενάρια περί επανόδου του Κώστα Καραμανλή σε κεντρικό ρόλο πως τα σχολιάζετε; Βλέπετε κάτι τέτοιο πιθανό;

    Απ: Προσωπικά τον Κώστα Καραμανλή και τον σέβομαι και τον εκτιμώ βαθύτατα. Το ρόλο του θα τον προσδιορίσει ο ίδιος. Η ΝΔ έχει εκλεγμένο πρόεδρο από τη λαϊκή της βάση τον Αντώνη Σαμαρά. Με τον Αντώνη Σαμαρά επικεφαλής θα δώσουμε την εκλογική μάχη και πιστεύω ότι θα έχουμε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα. Αν και οι μεγάλες δυσκολίες δεν θα είναι τόσο στην προεκλογική περίοδο όσο μετεκλογικά καθώς η διακυβέρνηση της χώρας σε αυτή τη φάση ισοδυναμεί με το να παίρνει κάποιος στα χέρια του αναμμένα κάρβουνα.

    Ερ: Θα έχετε αυτοδυναμία;

    Απ: Εγώ πιστεύω ότι με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και με την αρχιτεκτονική του εκλογικού νόμου αφετέρου, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αυτοδυναμία της ΝΔ και πράγματι πιστεύω ότι καθώς θα πλησιάζουν οι εκλογές θα αποκτά η ΝΔ ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική και στο τέλος θα πετύχει αυτό το στόχο.


    Κύριε Χατζηδάκη σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com