Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

    Απολύσεις στο Δημόσιο μέσω αξιολόγησης


    Επτακόσιες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της αξιολόγησης, με τη συνδρομή και ιδιωτικών φορέων εντός του 2012, ενώ στο βάθος έρχονται... απολύσεις. Αυτό τουλάχιστον διεφάνη από όσα είπε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας κατά την παρουσίαση του οδικού χάρτη για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της χώρας μας, της Γαλλίας και της task force. Οπως όλα δείχνουν το... πικρό ποτήρι των απολύσεων μετά και την αποτυχία της εφεδρείας, η κυβέρνηση επιθυμεί να το μεταθέσει στην task force, ως αποτέλεσμα των κρίσεων που θα γίνουν στο Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση η νέα χρονιά που «ανατέλλει» σε λίγες μέρες αναμένεται ιδιαιτέρως δύσκολη για τους δημοσίους λειτουργούς αφού θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει υπηρεσιακά αλλά και μισθολογικά, από την αρχή κιόλας του 2012.
    Καταργήσεις υπηρεσιών
    Στο στόχαστρο μπαίνουν όλες οι υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με τη συνδρομή και της task force, θα επανεξετασθούν από την αρχή οι δομές του κράτους προκειμένου να υπάρξουν συμπεράσματα για το ποιες είναι άνευ αντικειμένου ή αλληλεπικαλύπτονται. Αλλωστε μέχρι το τέλος του έτους αναμένονταν οι «απαντήσεις» από τις επιτροπές που έχουν συσταθεί για την αναδιοργάνωσή τους και τον περιορισμό των οργανικών μονάδων των υπουργείων κατά τουλάχιστον 30%.

    Οπως διευκρινίστηκε χθες η αναμόρφωση θα ξεκινήσει από τα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ και κάποια ΝΠΙΔ του υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, πλήθος αρμοδιοτήτων θα μεταφερθούν από τα υπουργεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διευθύνσεις και τμήματα που υφίστανται μόνο για να δικαιολογούν θέσεις προϊσταμένων θα καταργηθούν ενώ θα καταρτισθούν νέα οργανογράμματα.
    Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα θέσει εκτός Δημοσίου ολόκληρες μονάδες και σε συνδυασμό με την κατάργηση οργανικών θέσεων θα δώσει το πρώτο βήμα μαζικών απολύσεων, τουλάχιστον για τους υπαλλήλους που η μονάδα τους θα καταργηθεί και οι ίδιοι δεν θα μπορέσουν να μεταταγούν. Ποιοι μένουν ποιοι φεύγουν. Αυτή θα είναι η μεγάλη δοκιμασία για τους δημοσίους υπαλλήλους, αφού θα κριθεί ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν.
    Η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012. Αν και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ακόμη αναζητούν τη μέθοδο που θα γίνει η αξιολόγηση των προσώπων, που θα ακολουθήσει την αξιολόγηση των δομών, ωστόσο, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Ρέππας δεν αποκλείει να υπάρξει συνδρομή από ιδιωτικούς φορείς, αφού προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία και πάντα υπό την «ομπρέλα» του ΑΣΕΠ.
    «Περιγράμματα θέσεων»
    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται είναι να θεσμοθετηθούν πλέον τα «περιγράμματα θέσεων». Μπορεί να ακούγεται θεωρητικό όμως αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την επιλογή των ικανών υπαλλήλων. Με απλά λόγια με βάση τους νέους οργανισμούς, στα υπουργεία θα «αποτυπωθούν» συγκεκριμένα περιγράμματα θέσης που θα περιγράφουν αφενός τα προσόντα που απαιτείται να έχει ένας υπάλληλος για την εκτέλεση των συγκεκριμένων καθηκόντων και αφετέρου το «περιβάλλον» της υπηρεσίας και οι στόχοι που πρέπει να επιτύχει.
    Με βάση αυτά τα στοιχεία οι υπάλληλοι θα κριθούν από τα τυπικά τους προσόντα, αλλά και από τα φύλλα αξιολόγησης του καθενός. Με δεδομένο πάντως ότι ο στόχος των 150 χιλιάδων αποχωρήσεων ως το 2015 δύσκολα θα επιτευχθεί μόνο από συνταξιοδοτήσεις, γίνεται αντιληπτό, πως μέσω αξιολόγησης θα δημιουργηθεί η δεξαμενή αυτών που θα πάρουν εισιτήριο εξόδου από το Δημόσιο. Αλλωστε ερωτηθείς σχετικά χθες, ο κ. Ρέππας απέφυγε να απαντήσει τι θα γίνει με όσους κριθούν «ανεπαρκείς», συστήνοντας να περιμένουμε τις προτάσεις που θα υπάρξουν...
    Εφεδρεία «νούμερο 2»
    Μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τους απασχολούμενους τους Δημοσίου και μάλιστα μέσα στον Ιανουάριο. Η επάνοδος στις 15 του μήνα της τρόικας και η διαπίστωση της αποτυχίας της εφεδρείας θα σημάνει εξελίξεις. Μπορεί στην κυβέρνηση να αισθάνονται δικαιωμένοι που έσπασε ένα ταμπού για το Δημόσιο, έστω και αν το μέτρο «εστέφθη» με αποτυχία, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ελεγκτές θα ζητήσουν επανεξέταση της εφεδρείας. Αυτό δυνητικά σημαίνει επέκταση των ηλικιακών ορίων προς τα κάτω, αλλά και σε κατηγορίες εργαζομένων που σε πρώτη φάση είχαν εξαιρεθεί. Οπως όλα δείχνουν η διαδικασία δεν πρόκειται να σταματήσει προτού συμπληρωθεί ο αριθμός των 30 χιλιάδων αποχωρήσεων για τις οποίες είχαμε δεσμευθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
    Από 200-500 ευρώ οι μηνιαίες μειώσεις
    Τις δραστικές περικοπές που έφερε το νέο μισθολόγιο είδαν οι εργαζόμενοι μέσα από τις αποδείξεις μισθοδοσίας που έλαβαν για το πρώτο δεκαπενταήμερο του Ιανουαρίου. Με αυτή παρακρατήθηκε η διαφορά του Νοεμβρίου, ενώ η διαφορά του Δεκεμβρίου θα συμπεριληφθεί στην καταβολή της μισθοδοσίας για το δεύτερο δεκαπενταήμερο του Ιανουαρίου. Υπήρξαν περιπτώσεις που υπάλληλοι έλαβαν εκκαθαριστικά της τάξης των 50-100 ευρώ, ενώ μερικοί πήραν και χρεωστικά, μιας και έχουν συνάψει στεγαστικά δάνεια.Οι μειώσεις είναι της τάξης του 25% και για την πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων οι περικοπές κυμαίνονται από 200 - 500 ευρώ το μήνα. Μειώσεις όμως περιμένουν και τους απασχολούμενους στις ΔΕΚΟ, ενώ με τη νέα χρονιά θα τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο για τις αλλαγές στα 15 ειδικά μισθολόγια που αναμένεται να οδηγήσει σε περικοπές έως και 20% στις αποδοχές τους.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com