Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

    Νέο ραντεβού έκλεισαν Κουτρουμάνης - τρόικα για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα


    Σε νέα συνάντηση, τη Δευτέρα ή την Τρίτη, θα συνεχιστούν οι σκληρές διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα για τον κατώτατο και τον 13ο - 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Στη συνάντηση του Σαββάτου στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

    Κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εργασίας ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, απαντώντας σε ερώτηση αν η τρόικα επιμένει στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, απάντησε «ουδέν σχόλιον».

    Η σημερινή συνάντηση, στην οποία εκτός του Γιώργου Κουτρουμάνη συμμετείχαν ο υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος, οι δύο γενικοί γραμματείς Άννα Στρατινάκη και Αθηνά Δρέττα και υπηρεσιακοί παράγοντες, επικεντρώθηκε στις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προτάσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων.

    Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει τη μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι, με τις εξής προϋποθέσεις:

    Τη χρήση από τις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.
    Την καταβολή των εισφορών μέσω του τραπεζικού συστήματος.
    Τη συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.
    Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να τους δοθεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, όχι μόνο για το 2012, το οποίο έχει ήδη καταρτισθεί από το υπουργείο Εργασίας, αλλά και για τα επόμενα χρόνια ως το 2015.

    Στο σχέδιο θα πρέπει να αναφέρονται τεκμηριωμένες προβλέψεις για τα μεσομακροπρόθεσμα αποτελέσματα του συγκεκριμένου μέτρου και όλων των μέτρων που προτείνονται στη μείωση του συνολικού κόστους εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εισφορές και μισθοί, καθώς και οι συνέπειες στα δημοσιονομικά μεγέθη, (φόροι και εισφορές).

    Η τρόικα επιμένει στην πραγματική μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, την οποία θεωρεί βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

    Για το λόγο αυτό θα γίνουν την Κυριακή συναντήσεις, ενδεχομένως και το πρωί της Δευτέρας, της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατινάκη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

    Η επόμενη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους επικεφαλής θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας ή το αργότερο την Τρίτη.

    Η διαπραγμάτευση γίνεται βήμα-βήμα και αυτό είναι κατ' αρχήν θετικό, τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας και σημειώνουν ότι θα πρέπει «οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλοι μας» να κατανοήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, όσο γίνεται νωρίτερα.

    Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση υποστηρίζεται από τρία κόμματα και τα υπουργεία που συζητούν με την τρόικα εξετάζουν μεν το σύνολο των θεμάτων, αλλά τον τελικό ρόλο και λόγο για τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων έχει ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

    Αργότερα το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με τους τεχνικούς συμβούλους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα που θα εξετάσει μέτρα για την επικουρική ασφάλιση.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com