Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

    Ζημιές-ρεκόρ 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, μετά το PSI

    Αρνητικές οι επιπτώσεις, συμφώνησαν τα διοικητικά στελέχη. Δέσμευση για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.




    Ζημιές ρεκόρ που προσεγγίζουν τα 28 δισ. ευρώ ανακοίνωσαν σήμερα οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, λόγω της συμμετοχής τους στη διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI+), αλλά και γενικότερα λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης στις επιμέρους δραστηριότητες τους.
    Σε δηλώσεις τους τα διοικητικά στελέχη των μεγάλων ελληνικών τραπεζών συγκλίνουν σε ορισμένες διατυπώσεις:
    - Η υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου είχε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα και στα ιδία κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, ήταν όμως εθνικό καθήκον των τραπεζών να συνεισφέρουν στην προσπαθεί αυτή προκειμένου να εξέλθει η χώρα μας από την κρίση.
    - Η αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του PSI, καθώς και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στα εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών έχει προβλεφθεί στο νέο οικονομικό πρόγραμμα, με την πλήρη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών.
    - Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων των ελληνικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας έτσι στη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Γενικότερα, δημιουργούνται οι συνθήκες ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος προκειμένου αυτό να καταστεί πιο υγιές και αποτελεσματικό ώστε να ανταποκριθεί και να ενισχύσει τον αναπτυξιακό ρόλο του στην οικονομία.
    - Οι τράπεζες δεσμεύονται ότι θα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, προκειμένου να ξεκινήσει η πολυπόθητη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
    Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών η προσοχή στρέφεται στον τρόπο ανακεφαλαιοποίησής τους. Το θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.
    Οι παράμετροι και γενικότερα η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα περιλαμβάνονται σε ειδική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος είναι εκείνη η οποία θα καθορίσει το ύψος των κεφαλαίων με τα οποία θα πρέπει να ενισχυθεί το κάθε πιστωτικό ίδρυμα, προκειμένου να πληροί τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας.
    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, έτσι ώστε να καλύψουν τις ζημιές από το PSI και τις διαγραφές των επισφαλών δανείων όπως αυτές προσδιορίζονται στο διαγνωστικό έλεγχο που διενήργησε η Black Rock, εκτιμώνται σε 50 δισ. ευρώ.
    Στο αρχικό χρονοδιάγραμμα προβλέπεται ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τα σχέδια βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών, έτσι ώστε να επιλεγούν εκείνες οι οποίες μπορούν να τύχουν κρατικής ενίσχυσης και μέχρι τέλος Απριλίου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τα σχέδια για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, η οποία θα πρέπει να γίνει και με τη συνδρομή των υφισταμένων μετόχων.
    Παπαδήμος: Αναγκαία συνθήκη η τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση
    Σε δηλώσεις του σε διεθνές συνέδριο που έγινε σήμερα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τόνισε:
    «Αν οι τράπεζες θέλουν κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος, πρέπει να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θέλουν τραπεζικές πιστώσεις πρέπει να προστατεύσουν την απασχόληση και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας».
    »Και τα δυο είναι προς το ευρύτερο συμφέρον της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Αν δεν συμβούν, τότε τράπεζες και επιχειρήσεις θα λειτουργούν σε μια οικονομία που θα συρρικνώνεται, και δεν θα επιτρέπει ούτε την ανάπτυξη ούτε την κερδοφορία τους».
    Η ανακεφαλαιοποίηση και η ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και η ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι συνδεδεμένη με τη δημιουργία και την προστασία των θέσεων εργασίας. Αυτές είναι ουσιώδεις προϋποθέσεις, παράλληλα με την πλήρη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, ώστε να περάσουμε το ταχύτερο δυνατό στην ανάκαμψη και σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας μας, ανέφερε ο πρωθυπουργός

    www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΜΠΕ










    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com