Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Τρίτη 10 Απριλίου 2012

    «Παράθυρο» Ρέππα για απολύσεις στο Δημόσιο

    712.000 οι υπάλληλοι (τακτικοί, έκτακτοι, αιρετοί κτλ) πλην ΔΕΚΟ - Διαθέτουν πλέον και ψηφιακό προφίλ


    Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης στους φορείς του δημοσίου και τις ΔΕΚΟ μπορεί να οδηγήσουν και σε απολύσεις προσωπικού. Αυτό τόνισε τη Μ. Τρίτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δημ. Ρέππας, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Μητρώου Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου Τομέα, σημειώνοντας ότι η τρόικα έχει ζητήσει απομακρύνσεις προσωπικού στο πλαίσιο των εν λόγω προγραμμάτων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. «Αυτά τα προγράμματα μπορούν να δώσουν αποτελέσματα και προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο υπουργός.

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι μέχρι πρότινος η χώρα δεν διέθετε στοιχεία για τους απασχολούμενους του δημοσίου, γεγονός που δημιουργούσε κακή εικόνα για το κράτος εντός και εκτός Ελλάδας. Μάλιστα, εξήρε τη συμβολή του κ. Ι. Ραγκούση στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία έγινε η βάση για όλες τις κατοπινές ενέργειες του υπουργείου.

    Οπως είπε, αυτή η νέα βάση δεδομένων, δηλαδή το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου θα επικαιροποιείται καθημερινά με ευθύνη των διευθυντών προσωπικού, παρέχοντας πλήρη και ακριβή ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία για τους υπαλλήλους των υπουργείων, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ, ενώ κάθε εργαζόμενος θα έχει το δικό του ψηφιακό προφίλ, με περίπου 75 παραμέτρους (στην ιστοσελίδα http://apografi.gov.gr/)

    Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Ρέππας, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων που θα οδηγήσουν στην τελική διασταύρωσή τους με τη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, προς διόρθωση ορισμένων αποκλίσεων.

    Ο κ. Ρέππας έδωσε τα εύσημα σε μία σειρά στελεχών του υπουργείου που εργάστηκαν σκληρά εκτός ωραρίου και δίχως αμοιβή, ακόμη και από τα σπίτια τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ενώ έκανε τιμητική μνεία και στον κ. Θ. Καρούνο, που στήριξε την προσπάθεια «εξηλεκτρονισμού» του κράτους από την πρώτη στιγμή. Σημειωτέον ότι το Μητρώο Μισθοδοτούμενων έγινε εκ των ενόντων, χωρίς έξοδα και με προσωπική εργασία στελεχών του δημοσίου.


    Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων
    Τα συγκεντρωτικά στοιχεία του υπουργείου έδειξαν στις 9 Απριλίου 2012 την ύπαρξη 636.188 τακτικών υπαλλήλων στο δημόσιο (μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) και όπως συμπλήρωσε ο υπουργός «μπορούμε πλέον να γνωρίζουμε σε κάθε υπηρεσία τα στοιχεία κάθε εργαζομένου και το προφίλ του, όπως σπουδές ή γλώσσες, ώστε έαν έχουμε ειδικές ανάγκες, να ξέρουμε το διαθέσιμο δυναμικό».
    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, αυτή τη στιγμή εργάζονται στο δημόσιο:

    - Τακτικό προσωπικό 636.188
    - Εκτακτο προσωπικό 49.546
    - (Μετακλητοί, αιρετοί κτλ) 20.242

    Σύμφωνα με το υπουργείο, η πρώτη απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων το 2010 είχε δείξει 768.009 εργαζομένους, αν και εκτιμάται ότι ένα 5% δεν κατάφερε να απογραφεί. Ετσι, το 2010 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ενδέχεται να έφτανε τις 790.000, ενώ σήμερα είναι 712.000 (πλην ΔΕΚΟ).

    Οπως ειπώθηκε, το 2010 αποχώρησαν 53.000 εργαζόμενοι - και προσλήφθηκαν 22.000 επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ 2007-2008-, ενώ το 2011 αποχώρησαν άλλες 40.000 υπάλληλοι. Αναφορικά με τον στόχο της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι οι τάσεις των αποχωρήσεων δείχνουν ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς απολύσεις, όμως απέφυγε να ποσοτικοποιήσει το «ρεύμα» των αποχωρούντων, αφήνοντας ένα «παράθυρο» για απολύσεις.

    «Πρέπει να μιλούμε με τίμιο τρόπο και να πούμε την αλήθεια» σημείωσε ο κ. Ρέππας, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αποκλείσεις που να δείχνουν ότι ο στόχος των μη απολύσεων είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό δεν είναι βέβαιο, όμως επανέλαβε ότι οι προσλήψεις, οι αποχωρήσεις και οι συνταξιοδοτήσεις «μας οδηγούν στον στόχο».

    «Πράγματι, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν απολύσεις στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των οργανισμών του δημοσίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Αυτά τα προγράμματα μπορεί να δώσουν αποτελέσματα και προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε ο υπουργός.


    «Το ΠαΣοΚ έχει αρμόδια όργανα»
    Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ι. Ραγκούση, ο κ. Ρέππας δήλωσε: «Το ΠαΣοΚ είναι ένα κίνημα που έχει μία συντεταγμένη πορεία και αρμόδια όργανα για να λάμβάνουν αποφάσεις. Δεν είμαστε εδώ για να βαθμολογούμε ο ένας τον άλλον».

    Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του δημοσίου, που τελικά δεν έφτασε στη Βουλή, λόγω αντίδρασης της ΝΔ. «Σέβομαι τις αντιρρήσεις και δεν θα κάνω σχόλιο. Είναι ένα κεκτημένο, που θα αξιοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση» δήλωσε.


    Η ανοιχτή διακυβέρνηση

    Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Παντ. Τζωρτζάκηςαναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Open Government Parternship (OGP), μία διεθνής πρωτοβουλία που ξεκίνησε στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Αυτές είναι:

    - Το πρόγραμμα Διαύγεια
    - Το Αρχείο Πολίτη/ MyFile
    - Η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση
    - Τα ανοιχτά δεδομένα και η χρήση της δημόσιας πληροφορίας
    - Οι προτάσεις και τα παράπονα των πολιτών

    Ο κ. Τζωρτζάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα ανοιχτά δημόσια δεδομένα τα οποία, όπως είπε, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μίας νέας αγοράς για τον ιδιωτικό τομέα, σε ένα κράτος με μεγαλύτερη διαφάνεια και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. «Τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να αποτελέσουν σημείο ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και να φέρουν επενδύσεις» τόνισε.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com