Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Τρίτη 29 Μαΐου 2012

    Το «φλερτ» MIG στη χρυσοφόρα Μέση Ανατολή

    Πολλοί ήταν εκείνοι που ξαφνιάστηκαν προ μηνών με την απόφαση της MIG να εμπλακεί στη δύσκολη υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Μια επένδυση άνευ κινδύνου (το 10% αγοράστηκε έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ), που όμως δεν φαινόταν να έχει προοπτικές άμεσου κέρδους, μέσα στην κρίση, και χωρίς αλλαγές πολιτικής από την πλευρά τόσο του ελληνικού δημοσίου όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

    Όπως δείχνουν όμως οι εξελίξεις, η συγκεκριμένη συμφωνία με την Abu Dhabi Μar (βασικός μέτοχος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και ουσιαστικά ναυπηγικός βραχίονας του Sovereign Fund του Abu Dhabi) ήταν μεταξύ άλλων και.. πρελούντιο για μεγαλύτερα σχέδια, τα οποία αρχίζουν ήδη να παίρνουν σάρκα και οστά. 

    Σε επίπεδο προσώπων, συνδετικός κρίκος φαίνεται να είναι ο επιχειρηματίας Ισκαντάρ Σαφά, διευθύνων σύμβουλος της Abu Dhabi Mar, πρόεδρος της Privinvest και -κατόπιν της προαναφερθείσας συμφωνίας- αντιπρόεδρος της Marfin Ιnvestment Group, στην οποία η Privinvest-Abu Dhabi Mar κατέχουν πλέον ποσοστό άνω του 3%. 

    Χθες ανακοινώθηκε η πρώτη στρατηγική συμφωνία: H Vivartia, θυγατρική του ομίλου MIG, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την εταιρεία Exeed Industriesτον βιομηχανικό βραχίονα της National Holding των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

    Όπως ανακοινώθηκε, προωθείται η σύσταση κοινής εταιρείας με ιδιοκτησία κατά 49% Vivartia και 51% Exeed Industries, η οποία θα δημιουργήσει εργοστάσιο επεξεργασίας και παραγωγής γαλακτοκομικών, χυμών και τσαγιού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως πρώτο βήμα μιας προσπάθειας να επεκταθεί ο όμιλος σε μια αγορά που δυνητικά φτάνει τα 330 εκατ. καταναλωτές. 

    Διότι το σχετικό μνημόνιο προβλέπει την αποκλειστική συνεργασία των δύο εταιρειών στον επιχειρηματικό τομέα τροφίμων και γεωργίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. 

    Σημειωτέον δε ότι με βάση τις πληροφορίες του Euro2day.gr η Exeed ελέγχει όλη την παραγωγή γάλακτος του Abu Dhabi, η οποία πλέον θα κατευθύνεται στο νέο εργοστάσιο για να γίνεται branded. 

    Μεγάλη σημασία όμως σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες περαιτέρω εξέλιξης του «φλερτ» αποκτούν οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Σαφά: «Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή είναι η αφετηρία πολλών άλλων επιχειρηματικών κινήσεων στη ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή των ΗΑΕ και της Μέσης Ανατολής, όπου μπορούν να δημιουργηθούν συνέργειες ανάμεσα σε τοπικές εταιρείες υψηλού κύρους και οικονομικής αξιοπιστίας με τις ηγετικές στις αγορές τους εταιρείες του ομίλου Marfin Investment Group».

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com