Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

    ΔΕΗ και ΔΕΠΑ αναζητούν δάνεια για τις μαύρες τρύπες


    Με δάνεια επιχειρούν τόσο η ΔΕΗ όσο και η ΔΕΠΑ να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να αποφύγουν το ενδεχόμενο ενός μπλακάουτ μέσα στο καλοκαίρι.
    Η ΔΕΠΑ με ίδια κεφάλαια και δικό της δανεισμό θα καλύψει τα ποσά που πρέπει να καταβάλει στους ξένους προμηθευτές της, αφού η έγκριση των 300-350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών (ΤΠΔ) δεν πρέπει να αναμένεται παρά στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
    Παρά τον αγώνα δρόμου από το υπουργείο Οικονομικών ώστε η έγκριση και η εκταμίευση του δανείου να γίνουν πριν από τις εκλογές, δεν κατέστη δυνατό από τη διοίκηση του ΤΠΔ να επισπεύσει τις δικές της εσωτερικές διαδικασίες. Η ΔΕΠΑ θα πρέπει να βασιστεί στο δάνειο που έχει ήδη δρομολογήσει και σε δικά της κεφάλαια για να εξοφλήσει τους προμηθευτές της στους οποίους πρέπει - σύμφωνα με την εταιρεία - να καταβάλει γύρω στα 60 εκατ. ευρώ ώς το τέλος του μήνα. Υπενθυμίζουμε ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί πελάτες της χρωστούν στη ΔΕΠΑ γύρω στα 320 εκατ. ευρώ. «Δεν υπάρχει περίπτωση περικοπής στους υπερήμερους πελάτες μας», εξηγούν κύκλοι της ΔΕΠΑ, το ΔΣ της οποίας συνεδρίασε χθες για να αποτιμήσει την κατάσταση και τις εξελίξεις με το δάνειο του ΤΠΔ. Στο μεταξύ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και για όσο καιρό δεν θα επιλύεται οριστικά η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους διαχειριστές της αγοράς ενέργειας που έχουν εκπονήσει σχέδιο ενεργειών για παν ενδεχόμενο (σε περίπτωση που η ΔΕΠΑ διέκοπτε τη παροχή των ηλεκτροπαραγωγών πελατών της). Το σχέδιο, που για την ώρα δεν υπάρχει λόγος να εφαρμοστεί, προβλέπει ενεργοποίηση κάθε διαθέσιμης μονάδας για να καλυφθεί τυχόν έλλειψη ισχύος, ακόμη και σενάρια αποκοπών ρεύματος, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την άνοδο του υδράργυρου τις επόμενες ημέρες.
    Από την πλευρά της, η ΔΕΗ φέρεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, να υπέβαλε και εκείνη αίτημα στο Ταμείο και Παρακαταθηκών για τη χορήγηση 3ετούς δανείου ύψους 130 εκατ. ευρώ ώστε να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας. Κύκλοι της ΔΕΗ αρνούνταν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, σύμφωνα ωστόσο με άλλες πληροφορίες το δάνειο δεν ζητήθηκε από το ΤΠΔ αλλά από τράπεζα.
    Το Reuters στο δημοσίευμά του σημειώνει ότι οι εταιρείες ηλεκτρισμού στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μεγάλες πιέσεις στη χρηματοδότηση ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους ενώ υπάρχουν φόβοι για διακοπές ρεύματος στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να πληρώσουν τους διεθνείς προμηθευτές τους.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com