Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

    Άνεργοι στη Ζώνη Περάματος: "Ζωή χωρίς αξιοπρέπεια, δεν χρειάζεται να τη ζεις"

    Τα ποσοστά ανεργίας στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη έχουν πάρει εφιαλτικές διαστάσεις 90% - 95%. Έχουμε φθάσει στο σημείο μηδέν, λένε οι εργαζόμενοι

    "Ήρθε η ώρα να πάρουμε την τύχη της Ζώνης στα χέρια μας", υπογραμμίζουν οι άνεργοι- εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που συνεχίζουν να βρίσκονται για τρίτη σχεδόν εβδομάδα έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά δίνοντας ουσιαστικά έναν αγώνα επιβίωσης. Οι περισσότεροι στα όρια της εξαθλίωσης από τη μακροχρόνια ανεργία, δηλώνουν: “Δεν πάει άλλο” και υπογραμμίζουν: “είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μετατρέποντας την οργή μας σε δύναμη αγώνα”.
    Παλεύοντας να σταματήσει η διάλυση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας και διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία, οι άνεργοι σημειώνουν τα τεράστια ποσοστά ανεργίας μεταξύ των 4.500 εργαζομένων -αγγίζουν το 90% με 95%- και προσθέτουν: “Έχουμε φτάσει πια στο σημείο μηδέν”.

    “Απ' το 2008 έχει καταρρεύσει ο κλάδος και η ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος αγγίζει το 90% με 95%”, μας λέει ο Τάκης Καραγιαννάκης, άνεργος ο ίδιος και μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Μετάλλου. Παράλληλα μάς περιγράφει την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι άνεργοι της Ζώνης, επισημαίνοντας ότι έχουμε φτάσει “σε κατάσταση εξαθλίωσης”. Η κατάσταση αυτή είναι, λέει ο ίδιος, που μας οδήγησε στην πρωτοβουλία κατάληψης της πλατείας. Ταυτόχρονα σημειώνει τις αδιέξοδες προσπάθειες και τους λανθασμένους χειρισμούς της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου του συνδικάτου, που οδήγησαν στον πλήρη εκφυλισμό τις προσπάθειες που προηγήθηκαν, ενώ συμπληρώνει ότι “με τους χειρισμούς της η πλειοψηφία έφερε την κατάσταση σε τέλμα”. Ο Τ. Καραγιαννάκης μας μίλησε επίσης για τις δημοκρατικές διαδικασίες της πλατείας και την πρωτοβουλία των από κάτω, λέγοντας ότι “θα παραμείνουμε εδώ όσο χρειαστεί”.



    Το δικό τους Σύνταγμα

    Η εικόνα της πλατείας έξω από τον Ηλεκτρικό του Πειραιά είναι βγαλμένη από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες της πλατείας Συντάγματος, ενώ η συμμετοχή των ανέργων- εργαζόμενων της Ζώνης, αλλά και άλλων πολιτών του Πειραιά, είναι μεγάλη. Στο πλευρό τους βρίσκονται εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, που κι αυτοί είναι 26 μήνες απλήρωτοι, εργαζόμενοι της επιχειρηματικής μονάδας βιομηχανικών έργων και μονάδας παραγωγής τροχαίου υλικού.

    Μιλώντας στην “Α” ο Γ. Αλεβιζόπουλος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου, τόνισε: “Η κατάστασή μας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ευθύνονται για τη σημερινή τραγική κατάσταση της Ζώνης, καθώς χρόνια ολόκληρα δεν έπαιρναν κανένα ουσιαστικό αναπτυξιακό μέτρο”. Ο ίδιος σημειώνει: “Με την κινητοποίησή μας θέλουμε να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές που ισοπεδώνουν τις ζωές μας” και συμπλήρωσε πως “με ενότητα όλων των μεταλλεργατών μπορούμε να βρούμε βιώσιμη λύση για τη Ζώνη”.

    Στο πλαίσιο αυτό μας δίνει το ψήφισμα της συνέλευσης με τα αιτήματά της και υπογραμμίζει την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για τη Ζώνη και την ανασυγκρότησή της. Επίσης τονίζει ότι πρέπει να λυθούν τα προβλήματα στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά για την ενιαία λειτουργία όλων των μονάδων, καθώς και του Ναυπηγείου της Ελευσίνας. Επίσης μας είπε ότι ο ΟΛΠ οφείλει, με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, να προχωρήσει στην κατασκευή της αναγκαίας πλωτής δεξαμενής και επισημαίνει πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε το πρόγραμμα κατασκευής πλοίων για την ακτοπλοΐα να γίνει στα ναυπηγεία της χώρας μας. Την ίδια στιγμή επισημαίνει ιδιαιτέρως το θέμα της επιδότησης των ανέργων και συμπληρώνει: “Απαιτούμε την κάλυψη όλων των ανέργων της Ζώνης για τουλάχιστον έναν χρόνο τακτικής επιδότησης και θεσμοθέτηση κάρτας του ΟΑΕΔ”.

    Ο Γ. Αλεβιζόπουλος αναφέρθηκε επίσης στη “στείρα κομματική αντιμετώπιση του ζητήματος από το ΠΑΜΕ” και υπογράμμισε: “έστω και τώρα ελπίζω να επανεξετάσει τη στάση του για να μείνει η Ζώνη ανοιχτή”.



    “Πως να ζήσεις δίχως μεροκάματο;”

    Τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι άνεργοι της Ζώνης μάς περιέγραψε ο Χρύσανθος Κοσκινάς. Μεταλλεργάτης από το 1971, μας λέει πως τα τελευταία 3 χρόνια έχει κάνει μόλις 114 ημερομίσθια, ενώ αναρωτιέται εύλογα “πώς μπορεί να ζήσει κάποιος με μόλις τόσα μεροκάματα;” “Αυτό που με σώζει”, προσθέτει, “είναι ότι δεν έχω ενοίκιο και στο σπίτι έχω γονιό συνταξιούχο. Εκεί μας κατάντησαν”. Ρωτώντας από ποια εφημερίδα είμαστε, σχολιάζει, “εμένα αυτό που με τρομάζει περισσότερο δεν είναι η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά η αδυναμία της αριστεράς να ορθώσει μια σαφή εναλλακτική πρόταση. Αν δεν το κάνει τώρα, πότε θα το κάνει;”.

    Από την πλευρά του ο Τάσος Αλεξανδρής, λεβητοποιός στο επάγγελμα, ανέφερε πως τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει κάνει μετρημένα 6-7 διάσπαρτα μεροκάματα. “Χρωστάω 800 ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ είμαι χρεωμένος στις τράπεζες χωρίς να έχω τη δυνατότητα να πάρω νέο δάνειο”, ανέφερε και πρόσθεσε “έφτασα 50 χρόνων για να με πετάξουν στον κάδο των αχρήστων, λίγα χρόνια πριν τη σύνταξη;”. Σηκώνει το παντελόνι του και μας δείχνει σημάδια καρκίνου του δέρματος, αποτέλεσμα της συνεχούς ακτινοβολίας από τα βαριά μηχανήματα της Ζώνης. Διατηρώντας την περηφάνια του και χωρίς να ζητάει ελεημοσύνη τονίζει “από 'κει βγαίνουμε όλοι σακατεμένοι, δεν ζητάμε κάτι παράλογο” και συμπληρώνει “ζωή χωρίς αξιοπρέπεια δεν χρειάζεται να τη ζεις, είσαι ραγιάς αλλιώς”. Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση είπε ότι “δεν θέλω να φύγω από 'δώ. Είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω με απεργία πείνας τον αγώνα. Δεν έχω άλλο δρόμο”.

    Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται όλοι οι άνεργοι - εργαζόμενοι της συγκέντρωσης, οι οποίοι τονίζουν: “Θα μείνουμε εδώ όσο χρειαστεί για να βρούμε το δίκιο μας”, ενώ παράλληλα λένε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για κοινό μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com