Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

    Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ανταλλαγή ομολόγων επιθυμεί η κυβέρνηση


    Την επιθυμία της κυβέρνησης να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι συνομιλίες για την ανταλλαγή ομολόγων, εξέφρασε από το βήμα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα όσο αυτή πληροί τους στόχους της.

    «Σήμερα το πρωί άρχισε η επιχείρηση εφαρμογής της απόφασης (του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου). Η συζήτηση ξεκίνησε πάρα πολύ ενθαρρυντικά γιατί θέλουμε το σχήμα να εφαρμοστεί αμέσως και θέλουμε η διάρκεια εφαρμογής να είναι η μικρότερη δυνατή» είπε ο υπουργός.

    Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε, επίσης, ότι για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα επέστρεψαν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

    «Για πρώτη φορά την εβδομάδα αυτή είχαμε επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κάτι που σημαίνει ότι η αγορά αντιδρά θετικά, ο Έλληνας πολίτης το ίδιο» ανέφερε.

    Στο σημείο αυτό επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τους Έλληνες καταθέτες και επενδυτές, καταφεύγοντας στην ρητορική ερώτηση: «Πού θα βρουν ασφαλέστερο τραπεζικό σύστημα; Πιστεύετε ότι υπάρχουν πολλά;» και διαβεβαιώνοντας:

    «Οι ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένες από την ΕΚΤ από το EFSF, το ΔΝΤ, την Ευρωζώνη και από την ελληνική κυβέρνηση κι αυτό αφορά τις τράπεζες ως οντότητες και τις καταθέσεις απολύτως. Ούτε να τις έχουμε κάτω από το μαξιλάρι συμφέρει, ούτε στο εξωτερικό συμφέρει γιατί εδώ βοηθώντας την Οικονομία βοηθούμε τελικά το σπίτι μας και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Το μήνυμα αυτό είναι ένα ομόθυμο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό».

    Έναρξη των συνομιλιών με ιδιώτες

    Εντωμεταξύ, την Πέμπτη ξεκίνησαν και επίσημα οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση των όρων με τους οποίους θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες πιστωτές.

    Σε σύσκεψη στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, εκπροσώπων του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) και στελεχών των ελληνικών και ξένων τραπεζών που θα συμμετάσχουν στην διαδικασία, τέθηκε το θέμα της πρακτικής εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

    Ο ιδιωτικός τομέας, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί, θα συμμετάσχει στο πακέτο με ένα ποσό που ανέρχεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ μέσω της ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων που λήγουν έως το 2020 με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας και με μέση απομείωση της αξίας τους κατά 21%.

    H διαδικασία της ανταλλαγής αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

    Ως τις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του IIF, είχε ανταποκριθεί θετικά στη ρύθμιση το 45% των τραπεζών πιστωτών της Ελλάδος ενώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι το ποσοστό της συμμετοχής να ανέλθει στο 90%.

    Το υπουργείο Οικονομικών έχει ορίσει τις τράπεζες BNP-Paribas, Deutsche Bank και HSBC ως συναναδόχους για την εφαρμογή του PSI (εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων). Όρισε επίσης το δικηγορικό γραφείο Gottlieb Steen & Hamilton LLP ως διεθνή νομικό σύμβουλο και τη Lazard Freres ως οικονομικό σύμβουλο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com