Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

    Όλα ανοιχτά για τα υποβρύχια και τα ΕΝΑΕ - "Απειλητική" επιστολή από Ε.Ε.


    Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται τόσο η υπόθεση της διερεύνησης του σκανδάλου των υποβρυχίων Type 214, όσο και της υπόθεσης πώλησής τους στον Λιβανέζο Ισκαντάρ Σάφα, η παραμονή του οποίου έχει τεθεί υπό αίρεση, σύμφωνα με επιστολή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
    Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ε.Βενιζέλος κατέθεσε στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο και την ερχόμενη Τρίτη έχει ραντεβού στο υπουργείο Οικονομικών με τον Ισκαντάρ Σάφα και την εκτελεστικό πρόεδρο της TKMS, H.C. Atzpodien σε μία προσπάθεια του Ε.Βενιζέλου από τη νέα του θέση πλέον, να αναστήσει την σύμβαση αναθεώρησης Neptune II που ο ίδιος υπέγραψε και εν συνεχεία τορπίλισαν τόσο ο Ι.Σάφα, όσο και οι Γερμανοί.

    Ο καθένας με τον δικό του τόπο, όπως ήδη έχει αποκαλύψει το defencenet.gr (o μεν Λιβανέζος βρήκε «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά που αρνήθηκε να τις καλύψει και κράτησε λεφτά που έδωσε το υπουργείο και δεν τα απέδωσε στους Γερμανούς και οι Γερμανοί, απλά … κατήγγειλαν την σύμβαση ναυπήγησης των δύο νέων υποβρυχίων, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στο Πολεμικό Ναυτικό.

    Διότι η σύμβαση αυτή περιλαμβάνει και την παραλαβή του υποβρυχίου S118 ΩKEANOΣ, το οποίο εκσυγχρονίστηκε, αλλά έκτοτε … αγνοείται πρακτικά η τύχη του, αφού κανείς δεν ξέρει αν το τεχνολογικά υψηλού ρίσκου πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, πέτυχε.

    Πάντως με την κίνησή του να συναντηθεί με Σάφα - Atzpodien ο Ε.Βενιζέλος, δείχνει ότι θέλει να εξακολουθήσει να έχει τον έλεγχο του θέματος…

    Η σχέση Λιβανέζων-Γερμανών έχει διαρρηχθεί σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε ότι αφορά τον «γάμο» TKMS-Abu Dhabi Mar στην Γερμανία που τινάχθηκε στον αέρα, δυσκολεύοντας αφάνταστα και τις όποιες κινήσεις εν Ελλάδι, με τελικό ζημιωμένο βέβαια το Π.Ν. που στηρίχθηκε στην απίστευτη νέα σύμβαση που επέδιδε … τα εύσημα στην TKMS για τις καθυστερήσεις κα το φιάσκο των Type 214.

    Πάντως σε συνάντηση που είχε το ΔΣ των ΕΝΑΕ (για την ακρίβεια οι τέσσερις Λιβανέζοι, αφού ο Έλληνας δικηγόρος που μετέχει στο ΔΣ δεν παραβρέθηκε στην συνάντηση) με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι τόνοι της συζήτησης ήταν μάλλον υψηλοί.

    Για την συνάντηση δεν ανακοινώθηκε τίποτα, αλλά όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές του defencenet.gr από το υπουργείο, ο Ι.Σάφα, ζήτησε «τον ουρανό με τ’άστρα» από το υπουργείο και μάλιστα υποστήριξε ότι είχε δεσμευτεί επί των αιτημάτων του αυτών και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος.

    Να σημειώσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες ένα χαρτί της Ε.Ε. που υπογράφεται από τον Χοσέ Αλμούνια έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών και στριμώχνει την ελληνική πλευρά με ευθεία πλέον προειδοποίηση για επιβολή του προστίμου των 500 εκατ. ευρώ γιατί δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα σε ότι αφορά τα ΕΝΑΕ, δηλαδή για το κλείσιμο και την πώληση της μονάδας πολιτικών κατασκευών-επισκευών.

    Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε ότι το σωματείο εργαζομένων των ΕΝΑΕ, η – ακόμα ισχυρή – ΤΡΙΑΙΝΑ, εξέδωσε πριν μία εβδομάδα ανακοίνωση-φωτιά σε βάρος της διοίκησης των Λιβανέζων, έχουμε ένα ιδιαίτερα γκρίζο πολιτικό τοπίο στα ΕΝΑΕ τα οποία από το 2009 και μετά έχουν βυθιστεί στην άβυσσο της αβεβαιότητας μαζί με το πρόγραμμα ναυπηγήσεων του Π.Ν….

    Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com