Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

    Κίνδυνος απολύσεων σε Σκαραμαγκά


    Απολύσεις εργαζομένων από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, εφόσον δεν αναλάβουν το έργο εκσυγχρονισμού για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού ΜΕΚΟ 200HN, προαναγγέλλει η ιδιοκτήτρια εταιρεία, ο όμιλος Abu Dhabi Mar. Η συνέχιση απασχόλησης του συνόλου των περίπου 1.200 εργαζομένων στα ναυπηγεία χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά ως μέσο πίεσης για την ανάληψη έργου του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο παραμένει ο μοναδικός πελάτης των ναυπηγείων, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες διαδοχικών κυβερνήσεων. Από τις θέσεις που διατυπώνει η νέα ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Πάνου Μπεγλίτη προκύπτει ότι ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει χάσμα. Χθες, συνεργάτες του κ. Μπεγλίτη ανέφεραν πως θέση του υπουργείου είναι ότι η εταιρεία θα πρέπει να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, εννοώντας ότι θα πρέπει να φανεί επιτέλους ότι γίνεται δουλειά στο πρόγραμμα των υποβρυχίων τύπου 214 και να προχωρήσει η πώληση των υποδομών πολιτικών κατασκευών, όπως έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν, καθώς και ότι το υπουργείο δεν υποκύπτει σε εκβιαστικές τακτικές.

    Από την πλευρά της, η ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ ζητεί την τήρηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών για το πρόγραμμα των υποβρυχίων, όπως αυτό είχε συμφωνηθεί. Ζητεί, δηλαδή, την άμεση καταβολή 37,25 εκατ. ευρώ, που υπολείπονται από την πληρωμή του Μαΐου και 50 εκατ. ευρώ του Αυγούστου. Μάλιστα, η θέση της εταιρείας είναι ότι η σύμβαση, ενώ ορίζει σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμών, δεν προβλέπει χρονοδιάγραμμα προόδου εργασιών.

    Οσον αφορά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MEKO 200HN, η ιδιοκτησία των ναυπηγείων το σχετίζει άμεσα με τη διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων, τον οποίο χαρακτηρίζει «σημαντικά μεγαλύτερο» από τον αναγκαίο, με βάση το έργο που έχουν αναλάβει τα ναυπηγεία. Αναφέρεται, δε, σε «προφορικές διαβεβαιώσεις - υποσχέσεις από την κυβέρνηση» για το έργο, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, μέχρι να έρθουν δουλειές από το εξωτερικό.

    Η εταιρεία επιρρίπτει στην κυβέρνηση το σύνολο της ευθύνης για τη συνέχιση του καθεστώτος απαγόρευσης από την Κομισιόν στα ΕΝΑΕ να αναλάβουν παραγγελίες τρίτων χωρών, ακόμη και για κατασκευή πολεμικού υλικού. Αναφέρεται, δε, σε παραγγελίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που θα είχαν προχωρήσει σε διαφορετική περίπτωση. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας απαντά ότι η εταιρεία δεν εκπλήρωσε τη δική της υποχρέωση για πώληση του τομέα πολιτικών κατασκευών, όπως ζητεί η Κομισιόν.

    Η κατάληξη αυτής της διαμάχης είναι πως η ιδιοκτησία των ναυπηγείων δηλώνει ότι αφού δεν μπορεί να αναλάβει δουλειές τρίτων χωρών και αφού δεν μπορεί να αναλάβει δουλειά του Π.Ν., η βιωσιμότητα της επιχείρησης επιβάλλει αναπροσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά απολύσεις.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com