Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

    Επιβεβαιώνει το «κούρεμα» στο εφάπαξ ο Γ. Κουτρουμάνης


    «Χλιαρά» επιχείρησε χθες να διαψεύσει, τουλάχιστον ως προς το ύψος, την εξπρές περικοπή του εφάπαξ (20% έως 40%) ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι σχεδιάζεται και θα πραγματοποιηθεί αναλόγως της οικονομικής κατάστασης των οκτώ ασφαλιστικών ταμείων που χορηγούν εφάπαξ.
    Σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης στα ταμεία με καταληκτική ημερομηνία 20 Μαρτίου και έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος, ζητεί οικονομικά και στατιστικά στοιχεία. Στα ταμεία αυτά το υπουργείο δεσμεύεται «να αναπροσαρμόσει το ύψος των βοηθημάτων αυτών μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζονται από την Αναφορά Προόδου Μνημονιακής Δράσης, δηλαδή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012».
    Το έγγραφο έχει αποσταλεί στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).
    «Δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για μείωση του εφάπαξ και σε κανένα ταμείο. Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υποχρεωμένα να ολοκληρώσουν τις μελέτες και αυτή την έννοια έχει και το τελευταίο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία» τόνισε χθες ο Γ. Κουτρουμάνης, προσθέτοντας: «Υπάρχει δυνατότητα επιλογών, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμιά μείωση, και εξετάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου έχει ζητηθεί από τους φορείς των ασφαλισμένων, η αύξηση της εισφοράς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα.
    Επίσης ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι μετά από επαφές με το Ταμείο Παρακαταθηκών και τις τράπεζες εξετάζεται το θέμα συμψηφισμού του εφάπαξ βοηθήματος με τις οφειλές στις τράπεζες. Το μέτρο αυτό, που θα είναι προαιρετικό για τον δανειολήπτη – δικαιούχο εφάπαξ, όπως τόνισε θα βοηθήσει σημαντικά στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας για τα ταμεία και επομένως ταχύτερης εξυπηρέτησης για τη λήψη εφάπαξ βοηθημάτων από τους δικαιούχους.
    * «Ο υπουργός Εργασίας ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι στο νέο αντιλαϊκό πακέτο, που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα για τον ερχόμενο Ιούνιο, θα περιλαμβάνεται νέα μείωση συντάξεων, επέκταση των μειώσεων στα εφάπαξ όλων των εργαζομένων και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού», τόνισε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημ. Στρατούλης.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com