Advertisement

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

    Πώς θα απεμπλακεί το εμπορικό τμήμα από το Σκαραμαγκά


    Στο πρώτο ουσιαστικό βήμα για την επαναλειτουργία του εμπορικού τμήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και, ενδεχομένως, για τη δημιουργία ενιαίου φορέα στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, προχώρησε η κυβέρνηση, λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της.
    Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αμύνης, αποφάσισε να συστήσει μια Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να πουλήσει με ανοικτό διαγωνισμό το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
    Η επαναλειτουργία του εμπορικού τμήματος των Ναυπηγείων αποτελεί αίτημα της πλειονότητας όλων όσοι σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη ναυπηγική βιομηχανία στη χώρα.
    Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ήταν μονόδρομος, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που καταδίκασε την Ελλάδα, επειδή δεν υλοποίησε μέσα στο χρονοδιάγραμμα, που είχε δοθεί, τις δεσμεύσεις της έναντι της Επιτροπής.
    Σημειώνεται ότι, αρχικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στα Ναυπηγεία πρόστιμο ύψους 250 εκατ. ευρώ (υπολογίζεται άνω των 550 εκατ. ευρώ σήμερα). Στη συνέχεια, δέχτηκε να μην υλοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση, υπό την προϋπόθεση ότι τα ελληνικά Ναυπηγεία (Σκαραμαγκά), για τα επόμενα 15 χρόνια, δεν θα αναπτύξουν καμία εμπορική δραστηριότητα. Επίσης, προβλεπόταν η επιστροφή στο Δημόσιο των γεωτεμαχίων που παραχωρήθηκαν στην ΕΝΑΕ για αποκλειστική χρήση και τα οποία δεν σχετίζονται με τις στρατιωτικές δραστηριότητες.
    Ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων και η πώλησή τους με διεθνή διαγωνισμό, προβλέπεται με απόφαση της Επιτροπής, το Δεκέμβριο του 2010.
    Τα σημεία-κλειδιά
    Η πώληση του εμπορικού τμήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενιαίου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα.
    Στην απόφαση αναφέρεται ρητά ότι τα περιουσιακά στοιχεία, που δεν σχετίζονται με στρατιωτικές δραστηριότητες της ΕΝΑΕ, θα πωληθούν μέσω ανοικτού, διαφανούς, άνευ όρων και διακρίσεων διαγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι στο διαγωνισμό θα μπορεί να λάβει μέρος και η σημερινή ιδιοκτήτρια των ΕΝΑΕ, Privinvest, του Λιβανέζου επιχειρηματία, Ισκαντάρ Σαφά.
    Για το εμπορικό τμήμα του Σκαραμαγκά έχουν εκφράσει επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο ελληνικοί όμιλοι όσο και επενδυτικές εταιρείες από το εξωτερικό. Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει εάν ο ανάδοχος του διαγωνισμού θα έχει τη δυνατότητα συνεργειών με το πολεμικό ναυπηγείο των ΕΝΑΕ, αφού, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο απαγορευτεί, το εμπορικό τμήμα θα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση από πλευράς υποδομών. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, το εμπορικό τμήμα επιστρέφει στο ελληνικό Δημόσιο.
    Επίσης στην απόφαση αναφέρεται ότι συστήνεται Επιτροπή Διαγωνισμού, με αντικείμενο τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του εμπορικού τμήματος των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. (Σκαραμαγκά).
    Η διάρκεια λειτουργίας της Επιτροπής, που αποτελείται από έξι άτομα, συμπίπτει με τη διάρκεια της από 4 Μαΐου 2012 υπογραφείσας σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Grant Thorton για την εκτέλεση του έργου «Επιλογή επιτρόπου επίβλεψης της διαδικασίας πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του εμπορικού τμήματος των ναυπηγείων».
    Η θέση της Επιτροπής
    Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το θέμα έχει επισημάνει: «Η Επιτροπή θα ήθελε να υπενθυμίσει το πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα και τα ελληνικά ναυπηγεία δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις δραστηριότητες του ναυπηγείου σε στρατιωτικές παραγγελίες.
    Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η Ελλάδα επανειλημμένως παρείχε παράνομη και ασύμβατη ενίσχυση στα ΕΝΑΕ και τους παρείχε αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Το 2008, η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να ανακτήσει αυτή την ενίσχυση. Μετά από αίτημα της Ελλάδας, και λαμβάνοντας υπόψη λόγους εθνικής ασφαλείας, η Επιτροπή δέχτηκε, το 2010, μια περιορισμένη ανάκτηση, με αντάλλαγμα έναν αριθμό δεσμεύσεων για τη μείωση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στη μη στρατιωτική αγορά (ιδίως στον περιορισμό του ναυπηγείου σε στρατιωτικές δραστηριότητες για 15 χρόνια).
    Μέχρι τώρα, δεν πραγματοποιήθηκε ανάκτηση (έστω περιορισμένη). Με αυτές τις συνθήκες και απουσία πλήρους ανάκτησης, η άρση του περιορισμού των μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων δεν δικαιολογείται».
    Εντός του 2012 η ΝΑΥΣΟΛΠ
    Μέσα στο 2012 αναμένεται να ενεργοποιηθεί πλήρως η ΝΑΥΣΟΛΠ Α.Ε., θυγατρική του ΟΛΠ για τη ναυπηγοεπισκευή. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΟΛΠ, απαντώντας στις καταγγελίες της Ομοσπονδίας των ναυπηγοεπισκευαστών, ότι δεν έχει στηρίξει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της κρίσης, αφού καθυστέρησαν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης προς αυτήν των απαιτούμενων περιουσιακών στοιχείων του ΟΛΠ Α.Ε.
    Επίσης, τονίζει ότι υφίσταται ετησίως 5 εκατ. ευρώ ζημιές, για να λειτουργεί τις εγκαταστάσεις της ζώνης στο Πέραμα, ενώ έδωσε και 4,5 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των δεξαμενών και επισκευές υποδομών στη ΝΕΖ, ενώ μείωσε και τα τιμολόγια.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Επικοινωνία μαζί μου

    Στείλτε μας τα σχόλια σας και τις καταγγελίες σας. Η φωνή σας θα ακουστεί. Image by FlamingText.com